Caribisch Netwerk brengt een serie artikelen over de eilanden, vijf jaar na de Staatkundige Vernieuwing, die op 10 oktober 2010 werd voltooid. Op die datum werden de Nederlandse Antillen ontbonden en zijn Sint Maarten en Curaçao autonome landen binnen het koninkrijk geworden. Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn sindsdien ‘bijzondere gemeenten’ van Nederland. Aruba heeft al sinds 1986 een autonome status en behoorde niet meer tot de Nederlandse Antillen.

Leden van VIBA willen verandering op Banda Bou en zijn niet van plan zich stil te houden. Foto: Elisa Koek

Leden van VIBA willen verandering op Banda Bou en zijn niet van plan zich stil te houden – foto: Elisa Koek

BARBER – Van de autonome status die Curaçao sinds 2010 heeft, hebben de Banda Bouënaars weinig gemerkt. Sterker nog, ze worden net zo hard vergeten als de jaren ervoor. “Behalve wat zoethoudertjes, is er nog steeds geen aandacht voor ons”, zegt Joël Tielman van Fundashon Vishon BandaBou (VIBA).

Volgens Tirso Petroudis, geboren en getogen in Banda Bou, zou het Westelijk deel van het eiland het beter doen zonder de rest van Curaçao. “We hebben genoeg goede, vooruitstrevende mensen hier. We zouden het redden.”

Elisa Koek in gesprek met Joël Tielman en Tirso Petroudis

Er was veel hoop dat de situatie zou veranderen na 10-10-’10: een nieuwe status, een nieuwe partij aan de macht (MFK) en meer mensen uit Banda Bou in de regering. “Maar het maakte niets uit”, zegt Petroudis. “Toen de bezuinigingen werden doorgevoerd na het vertrek van Schotte, werd het zelfs erger.”

Toch heeft de regering de laatste vijf jaar wel actie ondernomen in Banda Bou. Er is een ambulance-en brandweerpost geopend; deze wordt momenteel verbeterd en de Politur heeft een post gekregen om de veiligheid te waarborgen. Tielman knikt instemmend. “Dat klopt: de Politur heeft hier een rondje gereden dat uitgebreid is uitgemeten in de pers. Daarna hebben we ze nooit meer gezien.” De ambulance- en brandweerpost in Barber bleek tijdens een bezoek in juli onbemand. De wagens hadden zelfs platte banden. “De plannen zijn zoethoudertjes. Even wat aandacht aan Banda Bou geven zodat ze ophouden met zeuren.”

Slechte schoolresultaten
Ook het onderwijs past goed in het rijtje met zoethoudertjes. Toen bleek dat kinderen op Banda Bou de slechtste eindresultaten hadden van heel Curaçao, leidde dit tot ‘serieuze’ gesprekken. Helaas bleef het daarbij. Petroudis, Tielman en de rest van VIBA hebben gesproken met de kinderen en ouders om achter de oorzaak van de slechte resultaten te komen. “Levensomstandigheden drukken de resultaten”, zegt Petroudis. “Kinderen hebben geen eten, ouders hebben problemen en er is geen buurtcentrum of bibliotheek om hen op te vangen.”

Werkeloosheid
De bewoners in Banda Bou komen zo terecht in een cirkel. Een groot deel van de bevolking is werkeloos en zeer arm. Een baan vinden op Banda Ariba kan, maar er moet altijd rekening gehouden met de afstand. Een baan in de horeca bijvoorbeeld, is moeilijk en ook de beveiliging of andere beroepen met onregelmatige tijden, zijn eigenlijk onmogelijk. “De laatste bus gaat om 22.00 uur terug. Vertel jij maar tegen je nieuwe baas dat je elke dag stipt 21.30 uur moet stoppen.”

Heft in eigen handen
Banda Bou heeft weinig gehad aan de autonome status van Curaçao. Ze betalen hun belasting en zien dit geld verdwijnen op alle plekken, behalve in hun omgeving. De bewoners zouden wellicht zelfs beter af zijn zonder de rest van Curaçao. “Als we zelf zouden bepalen wat er met ons geld gebeurt, zouden we tenminste de basis kunnen regelen. Zonder de rest van het eiland, zouden we het zeker redden.”

Volgend jaar gaat Curaçao naar de stembus en ook de Banda Bouënaars moeten hun stem uitbrengen. Voor 10-10-’10 werd er veelal traditioneel gestemd: wat je familie stemde, stemde jij ook. Dit is nu veranderd, zegt Tielman. “We kunnen niet te veel vertellen, maar er zijn politieke bewegingen gaande. We zijn wakker en niet bang om van ons te laten horen. Banda Bou wil verandering.”

Door Elisa Koek