De bouw van de sporthal moest worden gestaakt door een dispuut tussen de overheid en SDK (foto: Elisa Koek)

De bouw van de sporthal moest worden gestaakt door een dispuut tussen de overheid en SDK (foto: Elisa Koek)

WILLEMSTAD – De ontevredenheid in Banda Bou speelt al lang, zegt Selfrin ‘Fany’ Sambo. Hij is de voorzitter van Fundashon Vision Banda Bou (VIBA). De stichting werd twee jaar geleden opgericht nadat een voetballer overleed op het veld aan een hartaanval. “De ambulance kwam twee uur later pas.”

Brandende autobanden en spandoeken zorgde vorige week even voor oproer op De Weg naar Westpunt. De bewoners van Banda Bou lieten van zich horen en spraken hun ontevredenheid uit: “Wij betalen belasting, maar krijgen er niets voor terug.”

Een reportage van Elisa Koek

Sambo is opgegroeid in Barber en heeft zijn eigen kapperszaak. Tirso Patroudis woont in Westpunt zit in de bouw en verhuurt soms huizen aan toeristen. “Ook voor het toeristen is het een probleem dat ze geen hulp krijgen”, vertelt Patroudis. “Op Westpunt is eens een toerist omgekomen na een duik doordat hij niet op tijd hulp kreeg.”

Tweederangs burgers
Heikelpunten voor de Banda-Bouënaars zijn onder andere het gebrek aan brandweer, ambulances, sportgelegenheden, scholen en een bibliotheek. “Maar er is meer”, zegt Sambo. “Er verdwijnen alleen maar voorzieningen terwijl wij gewoon belasting betalen zoals iedereen. We krijgen er alleen niets voor terug.”

De bewoners van Banda Bou voelen zich tweederangs burgers die vaak vergeten worden. Alleen vlak voor de verkiezingen, tellen ze mee. “Dan komen de politici hierheen en organiseren ze feesten. Daarna zijn ze de weg weer vergeten.”

Door Elisa Koek