Ex-profhonkballer Dennis Neuman sport met de kinderen van Terá Kòrá | Foto: Dick Drayer

Ex-profhonkballer Dennis Neuman sport met de kinderen van Terá Kòrá – foto: Dick Drayer

WILLEMSTAD – Wie na de rotonde van Zegu op weg naar Banda’bou op zoek gaat naar georganiseerde sportclubs, moet met een vergrootglas op pad. De vijfduizend kinderen die wonen op het platteland van Curaçao hebben slechts beschikking over twee voetbalclubs en een softbalvereniging.

 
“Pure sportarmoede, die begint in het onderwijs”, zegt Thakaidzwa Doran, voormalig voorzitter van Febeko, de Curaçaose honkbalbond. “Op de scholen van Banda’bou wordt geen bewegingsonderwijs gegeven.”

Dick Drayer ging naar Terá Kòrá en maakte het volgende verslag

BOS-project
Samen met voormalig profhonkballer en pitcher van het Nederlandse honkbalteam, Dennis Neuman, is Doran gestart met twee sportprojecten in Terá Kòrá. Op het Kolegio Annie Koenraad geeft Neuman sportlessen onder de vlag van het BOS-project: Buurt Onderwijs Sport. In de middag traint de ex-honkballer de Banda’bou Tigers.

 
“Met deze projecten geven we de sleutelkinderen van Banda’bou bewegingsonderwijs en een zinvolle middagbesteding. En het dient ook een ander doel: we geven ze via de sport discipline, respect en structuur mee”, zegt Doran. “Sleutelkinderen zijn kinderen die de hele dag op zichzelf zijn aangewezen, omdat hun ouders werken. Die verlaten huis en haard op zes uur ‘s ochtends en komen ‘s avonds na zonsondergang pas thuis. De kinderen hebben een sleutel op zak en moeten zich maar vermaken in die uren totdat de ouders er weer zijn. Sommigen gaan niet eens naar school!”

 
Basis
Met de ‘Akademia di beisbol Bandabou Tigers’ en het BOS-project hoopt Doran de basis te kunnen leggen om niet alleen in Terá Kòrá, maar ook in de rest van Banda’bou sport via school en buurtwerk aan te kunnen bieden.

 
Door Dick Drayer