Voormalig Oranje-international Dyanne Bito - foto: Pieter Hofmann.

Voormalig Oranje-international Dyanne Bito – foto: Pieter Hofmann.

ALKMAAR – Als de trainer haar nodig heeft in een oefenwedstrijd van Telstar Vrouwen, kan hij rekenen op Dyanne Bito (34). Maar na een rijke voetballoopbaan, waaronder vijftien jaar bij de vrouwenselectie van Oranje, zet ze er een punt achter. Bito traint nog twee keer per week om af te bouwen.

“Veel mensen zeggen inderdaad dat het jong is om te stoppen, van: ‘nou, je had best nog twee of drie jaar meegekund’. Maar ik heb er even genoeg van. In vijftien jaar Oranje ben je toch heel vaak van huis, op een gegeven moment voel je dat het klaar is. Je herstelt minder snel, voelt je minder fit.”

Pieter Hofmann in gesprek met Dyanne Bito

Bito is tien jaar als ze naar Nederland verhuist. Pas op haar veertiende voetbalt ze voor het eerst in clubverband, bij het Haarlemse Geel-Wit. Na de hoofdklasse en de Duitse Bundesliga keert ze in 2007 terug om in de pas opgerichte Eredivisie voor vrouwen te spelen. De Curaçaose rechtsback wint in eigen land twee landstitels en een KNVB-beker. Ze komt tot 146 interlands voor Oranje en speelt op de EK’s van 2009 en 2013.

WK
Dit jaar kwalificeerden de ‘Oranje Leeuwinnen’ zich voor de eerste keer voor het WK. Bito is daarmee de eerste op Curaçao geboren voetballer die deel uitmaakte van een WK-selectie. Vanaf de bank zag ze toe hoe Oranje in de achtste finale van titelverdediger Japan verloor. Bito: “Ik vond het wel jammer dat ik geen minuten heb gemaakt op het WK. Nee, dat heeft de trainer niet toegelicht. Ik ben wel even behoorlijk pissig geweest toen tijdens de wedstrijd iemand anders warm moest lopen. Toen dat gebeurde, voelde ik wel even een steek.”

Vrouwenvoetbal krijgt meer aandacht, maar veel minder dan de mannelijke profs. In laatstgenoemde wereld gaat vele malen meer sponsor- en tv-geld in om en dat is te zien aan de salarissen en media-aandacht. Bito: “Je moet jezelf natuurlijk eerst bewijzen wil je een soort van salaris zoals de mannen krijgen. In Duitsland kunnen sommige meiden ervan leven, in Zweden ook.”

Sponsoring
Oranje moet een aantal keer verder komen om meer sponsoring te krijgen, denkt Bito. “Ga je elke keer halve finales en finales spelen op een EK of WK, dan worden de sponsoren misschien een keertje wakker. Blijft dat achterwege, dan blijf je toch een beetje tegen hetzelfde aanhikken.”

Oranje heeft na het WK de nodige kritiek gekregen op het vertoonde spel. “Kritiek moet je krijgen als het niet goed gaat en we hebben natuurlijk niet onze beste wedstrijden laten zien op het WK. Maar het was voor ons wel de eerste keer op een WK”, stelt Bito.

Fornuis
Vrouwenvoetbal zal nog langere tijd als stiefkindje beschouwd worden, denkt de ex-international. “Het blijft toch altijd een ondergeschoven kindje. Als je kijkt naar de reacties die we kregen op wedstrijden… We kwamen terug van het WK en de Oranje Leeuwinnnen (de fanpage, PH) had gepost dat we weer thuis waren. Daar reageerden heel veel mannen op van: ‘ja, goed zo, gelijk weer achter het fornuis waar ze thuishoren’. Dan denk ik: jongens, heb jullie goed gekeken of ben je alleen maar aan het vergelijken met mannenvoetbal?”

Door Pieter Hofmann