Atleet Denzel Comenentia. Foto: Pieter Hofmann.

Atleet Denzel Comenentia. Foto: Pieter Hofmann.

AMSTERDAM – Atleet Denzel Comenentia staat aan de vooravond van een nieuwe fase in zijn loopbaan. Vorig jaar werd hij tweede met kogelstoten op het jeugd-WK, wat een studiebeurs opleverde in de Verenigde Staten (VS). Daar moet Comenentia de definitieve stap zetten naar de wereldtop.

“Eigenlijk wilde ik sprinter worden, maar dat zat er niet in”, vertelt de bonkige atleet. “Rond mijn veertiende gaf mijn moeder me de tip om de werponderdelen te proberen, daar ben ik me toen op gaan specialiseren.”

Pieter Hofmann in gesprek met Denzel Comenentia

Naast kogelstoten legt Comenentia zich toe op kogelslingeren en discuswerpen. “Voor mij bestaat de sport uit kracht, snelheid en explosiviteit. Daar komt ook techniek bij kijken, en als je dat kan samenvoegen ben je een goed bezig. In de afgelopen jaren heb ik veel progressie kunnen boeken en ben ik bij de wereldtop gekomen.” Coaches Martin Wijand en Manfred Sahner zijn belangrijk geweest bij zijn ontwikkeling, geeft hij aan.

Vorig jaar klopte Comenentia, kind van een Curaçaose vader en een Surinaamse moeder, al op de deur. Rutger Smith, jarenlang Nederlands beste kogelstoter, raakte zijn juniorenrecord (19,43 meter) kwijt aan Comenentia, die de kogel van zes kilo 19,75 meter ver stootte.

Amerikaanse droom
In de zomer van 2014 stunt Comenentia door op het jeugd-WK zilver te winnen met kogelstoten. Dat blijft niet onopgemerkt bij Amerikaanse universiteiten: Comenentia vertrekt deze week met een vierjarige studiebeurs naar de University of Georgia in Atlanta. Daar combineert hij zijn atletiekonderdelen met studeren. In Nederland is die combinatie moeilijker dan overzee, vindt hij.

Momenteel traint hij zes dagen per week drie uur per dag, in Amerika doet hij er nog een schepje bovenop. De negentienjarige sporter wordt in Georgia onder handen genomen door de gelauwerde trainer Don Babbitt. De werpcoach leidde tientallen werpende atleten naar Amerikaanse universiteitskampioenschappen én naar de Olympische Spelen. Van de 46 Olympiërs onder zijn begeleiding wonnen er negentien een medaille.

Belofte
Hij is nu wel een belofte. Comenentia: “Ja, dat hoor ik vaker. Maar ik heb nog een lange weg te gaan. Ik ben pas negentien. Extra druk voel ik af en toe wel, maar ik leg de druk ook op mezelf.” Deze zomer werd de druk even teveel. Op het EK onder 23 jaar in Tallinn (Estland) stelde Comenentia teleur. “Ik was goed in vorm, maar in de wedstrijd toch een beetje zenuwachtig. Daardoor draaide ik technisch niet goed. Nu ben ik er wel overheen en werk ik naar de volgende wedstrijden toe.”

Op het Nederlands kampioenschap (NK) atletiek in Amsterdam revancheert Comenentia zich. Hij wordt eerste met kogelstoten (19,28 meter) én
–slingeren (64,60 meter). Ook bereikt hij de finale van het discuswerpen.

Olympische Spelen
Aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro denkt Comenentia nog niet. “Dat wordt heel moeilijk. Mijn PR is nu 19,33 meter, voor Rio moet ik 20,50 stoten. Het is niet onmogelijk. In Amerika ga ik trainen met een betere coach, betere omgeving en faciliteiten, dus het hangt er vanaf hoe snel ik me ontwikkel daar. Dat moet dan allemaal in één jaar goed uitpakken.”

Door Pieter Hofmann