Foto: Xiarysse

WILLEMSTAD – De 21-jarige tweelingzussen Xiarysse en Shanysse Emerenciana uit Curaçao zijn goed in softbal. Zo goed zelfs, dat ze een beurs hebben gekregen om in Florida te sporten én studeren. Xiarysse: “Het is een droom die uitkomt.”

Xiarysse en Shanysse zijn deze maand even thuis bij hun ouders om de papieren voor hun studiebeurs te regelen. “Het is geweldig om op Curaçao te zijn”, vindt Shanysse. “We worden continu aangesproken door mensen die vertellen dat ze trots op ons zijn.”

Eva Vloon in gesprek met de softbaltalenten (Engels)

En dat is ook niet vreemd, want het gaat goed met de jonge vrouwen: ze halen de ene studiebeurs na de andere binnen. Recent hebben ze er eentje gekregen waarmee ze de komende twee jaar kunnen studeren en softballen aan het Florida Institute of Technology in Melbourne.

Shanysse & Xiarysse. Foto: Eva Vloon

Liefde op het eerste gezicht
De twee begonnen met softbal toen ze pas vijf jaar waren, nadat ze met hun vader langs het sportveld van Pichingolo in Buena Vista waren gereden. Daar zagen ze softballers trainen. Het was liefde op het eerste gezicht. “Ik zei tegen mijn vader: díe sport wil ik proberen”, herinnert Xiarysse zich. “We hebben meteen een praatje gemaakt met de coach”, vult Shanysse haar zus aan. “Die vroeg of we de volgende dag mee wilden spelen. Dat deden we en zo is het begonnen.”

Als snel bleek dat de meiden goed waren in de sport. Op hun zeventiende kregen ze hun eerste studiebeurs en vertrokken ze naar Florida om daar te spelen en hun middelbare school af te maken.

Hard werken en talent
Inmiddels wonen ze vier jaar in Florida. Recent hebben ze een beurs gekregen waardoor ze nog zeker twee jaar kunnen blijven. Ze spelen nu voor het team van de Palm Beach State College, waar ze ook naar school gaan.

Vader Sylvio is bijzonder trots op zijn dochters: “We zijn een heel gewoon Curaçaos gezin, helemaal niet rijk”, legt hij uit. “Alles wat ze bereikt hebben, is het resultaat van hard werken en talent.”

Shanysse in actie

Nieuwe dromen
“Het is altijd mijn droom geweest om in Amerika te wonen” vertelt Xiarysse glunderend. Shanysse knikt instemmend: “Het is hard werken, want met alleen talent kom je er niet. Maar het is het honderd procent waard.”

Dat de eerste droom van de vrouwen is uitgekomen, wil niet zeggen dat ze achterover gaan leunen. Xiarysse: “Mijn volgende droom is om op professioneel niveau te kunnen softballen in Amerika, bij de USSSA Pride bijvoorbeeld.”

Shanysse ziet haar toekomst wel in het ontwikkelen van sportvoorzieningen voor kinderen. “Ik zou het graag mogelijk maken dat andere kinderen, bijvoorbeeld op Curaçao, dezelfde kans krijgen als wij om hun droom waar te maken.”