Shayron Curiel. Foto: Pieter Hofmann.

Shayron Curiel – foto: Pieter Hofmann

DORDRECHT – Als enige speler van FC Dordrecht wordt Shayron Curiel (24) na de training in het stadion aangeklampt door drie lokale tieners. Gewillig poseert de voetballer met het drietal. Het tafereel leek een jaar geleden nog ondenkbaar.

De vleugelaanvaller had toen net zijn straf uitgezeten wegens betrokkenheid bij een gewapende overval. Curiel: “Het kwam meer door de omgeving. Maar ik was ook jong. Ik ben nu ouder, kan me beter staande houden en ben meer gaan denken wat ik wel en niet moet doen.” De vrienden van toen hebben zijn prioriteit niet meer, zegt hij. Na de training haalt hij zijn vierjarige dochter van school en brengt zijn tijd met het haar door.

Pieter Hofmann in gesprek met Shayron Curiel

Afgetraind
Na zijn vrijlating gaat de in Marchena geboren aanvaller weer spelen bij de amateurs van Alexandria ’66. In het voorjaar mag hij weer meetrainen bij ‘Dordt’. Het vaste zwikkie van oude mannetjes die bij elke training komt kijken, elke voetbalclub kent zo’n gezelschap, kijkt elkaar verbaasd aan: is dat Curiel? Ze herkennen hem niet direct want de vleugelspeler ziet er nu zeer afgetraind uit.

Shayron Curiel (vijfde van links) op de training bij FC Dordrecht. Foto: Pieter Hofmann.

Shayron Curiel (vijfde van links) op de training bij FC Dordrecht – foto: Pieter Hofmann

Vroeger stond hij niet bekend om zijn trainingsdiscipline, maar sinds zijn vrijlating pakt Curiel het anders aan. “Ik trainde individueel met een aantal jongens, maar ook voor mezelf in de sportschool en ik ging hardlopen. Ik ben nu veel fitter dan toen en ik denk dat je dan ook beter speelt. Als je niet fit bent, ga je met pijntjes lopen en gaat het niet goed.”

Hoop
Fit of niet, profclubs durven het zelden of nooit aan om een ex-gedetineerde in genade aan te nemen. Curiel heeft geluk gehad, vindt hij zelf. Hij had niet gedacht zijn rentree te maken bij een profclub. “Die hoop heb je altijd, maar eerlijk gezegd had ik het niet gedacht.”

Bij de club is over zijn justitieel verleden niet meer gesproken, over zijn persoonlijke ontwikkeling wél. De supporters lijken ingenomen te zijn met zijn terugkeer. Curiel: “Op de eerste training kwam iedereen naar me toe en zei: goed dat je terug bent, ze hebben foto’s gemaakt met mij, handtekeningen gevraagd. Dat gaf me wel een goed gevoel.”

Komend seizoen
FC Dordrecht wil na de degradatie uit de eredivisie van afgelopen seizoen zo snel mogelijk promotie afdwingen naar het hoogste niveau. Curiel denkt er precies zo over. “FC Dordrecht heeft mij gecontracteerd voor een jaar plus een optie voor nog een jaar. Ze hebben me de kans gegeven om me weer te bewijzen. Mijn doel is om een vaste waarde te zijn voor de club en me in de kijker te spelen voor de volgende stap. Ik ben FC Dordrecht heel dankbaar, maar als je nog hoger kan komen dan is dat mooi meegenomen. Ik wil sowieso ooit wel in de eredivisie spelen.”

Door Pieter Hofmann