Jemyma Betrian aan het oefenen op de bokszak - foto: Pieter Hofmann

Jemyma Betrian aan het oefenen op de bokszak – foto: Pieter Hofmann

DEN HAAG – De Curaçaose kickbokser Jemyma Betrian (24) stapte vorig jaar over naar Mixed Martial Arts (MMA). In haar eerste twee gevechten overtuigde ze met twee snelle knock-outs. Ook in deze tak van vechtsport lonkt het succes voor de meervoudig wereldkampioen kickboksen.

MMA is een veredelde kruising tussen verschillende vechtsporten. Veel ‘grondvechters’, vaak met een achtergrond in worstelen of jiu-jitsu, zijn succesvol in de sport. Betrian geldt met haar (kick)boksachtergrond als een staande vechtster.

Pieter Hofmann in gesprek met Jemyma Betrian

Grondgevechten
Op gebied van grondgevechten heeft Betrian nog het nodige te leren, erkent ze. “Maar het gaat de goede kant op.” In haar tweede MMA-wedstrijd belandde ze in een grondgevecht. “Anderen die bij de wedstrijd aanwezig waren, waren onder de indruk. Zo van: die Jemyma heeft wél skills op de grond.”

MMA heeft een andere dynamiek dan kickboksen. Gevechten vinden niet plaats in een ring maar in een octagon (achthoek), de wedstrijden kunnen zowel staand als liggend uitgevochten worden en behalve op punten of knock-out kun je ook winnen op ‘submission’ (overgave) door een verwurging (‘choke’), arm- of beenklem.

UFC
De UFC (Ultimate Fighting Championship) is verreweg de sterkste competitie ter wereld. Ooit gold deze league als een vrijplaats voor barbaarse mishandelingen onder de noemer vechtsport. Inmiddels zijn de regels strenger en is de sport toegankelijker voor een groter publiek.

Vorig jaar voerde de UFC een nieuwe gewichtsklasse voor dames onder 52 kilo (‘strawweight’) in. De UFC ontketende een vloedgolf aan vrouwelijke vechters. Ook Betrian is de hype, zowel voor MMA als voor knokkende vrouwen, niet ontgaan. “Alle goede kickboksers stappen nu over naar MMA en gaan naar Amerika om te vechten. Omdat er in MMA veel actie zit, worden ze nu ook gevraagd voor bijvoorbeeld actiefilms en reclames.”

Joanna Jedrzejczyk
Na een kort machtsvacuüm in de gewichtsklasse onder 52 kilo heeft Joanna Jedrzejczyk, een Poolse met een kickboksachtergrond, de touwtjes stevig in handen. Betrian: “Dat zal nog een langer pad zijn, anderhalf jaar of zo, maar ik kijk echt uit naar die wedstrijd. Anderen ook trouwens, er wordt nu al veel over getwitterd. Ik laat Joanna nog even genieten, want ik zie nu niemand die de titel in de tussentijd van haar kan afpakken. Het zou een mooie pot worden tussen ons twee!”

De stap naar het hoogste podium maakte Betrian dus nog niet, maar de UFC houdt haar in de gaten. President Dana White en eigenaar Lorenzo Fertitta hebben dat verteld in een ontmoeting met de vechtster. Betrian: “Ze zeiden: ‘maak je geen zorgen, jij komt er wel’. Maar ik zeg: pas wanneer ik er klaar voor ben.”

Schouders
Haar UFC-debuut laat nog op zich wachten. Momenteel traint Betrian aangepast met een sportfysiotherapeut. “Ik heb in Amerika heel veel geworsteld. Mijn schouders zitten flink vast omdat ik daar niet behandeld ben. Ik heb mijn schouders nodig om te rammen.”

Waarschijnlijk maakt Betrian begin volgend jaar haar rentree.

Door Pieter Hofmann