Een vrachtwagen brengt drinkwater rond op Saba.

Een vrachtwagen brengt drinkwater rond op Saba.

DEN HAAG – Het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat weten dat het drinkwaterprobleem op Saba in de zomer van 2016 structureel verholpen moet zijn. Eerder ontstond ophef toen bleek dat Sabanen door extreme droogte zijn aangewezen op de levering van waterbakken.

Doorgaans betalen ze meer dan 100 dollar per levering. Ook het lokale bedrijfsleven gaat gebukt onder de hoge waterprijzen.

Kamervragen
Volgens Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) is in 2009 en 2013, toen het eiland soortgelijke problemen had, geen structurele oplossing geboden. Volgens Yvonne Doorduyn, woordvoerder namens het ministerie van Infrastructuur en Milieu, heeft het ministerie in 2013 geld beschikbaar gesteld om een structurele oplossing te creëren voor de Sabaanse drinkwaterproblematiek.

De drinkwaterunit op Saba.

De drinkwaterunit op Saba.

Een deel van het plan bestaat uit het bouwen van extra opslagcapaciteit bij de drinkwaterunits, die zeewater door omgekeerde osmose in drinkwater verandert. In de toekomst moeten de units vooruit produceren als er een droge periode aankomt. Nu kunnen de units dat nog niet. De betrokken partijen zoeken met de eigenaars uit wie het drinkwater moet beheren en wie eindverantwoordelijk is voor de kwaliteit ervan.

Grijs water
Ook water dat niet geschikt is om te drinken, zogeheten grijs water, moet opgeslagen worden. Daarom wordt er een grote cisterne (opslagplaats) voor publiek gebruik gebouwd, evenals een weg ernaartoe. Grijs water kan gebruikt worden voor onder meer sanitaire voorzieningen en in de landbouw.

Doorduyn: ”Het plan is eind vorig jaar begonnen met de aankoop van grond en ruimtelijke procedures voor de aanleg van de weg en de cisterne. Het geld staat nu op de rekening van Saba en per fase vragen ze goedkeuring voor de uitwerking. Binnenkort wordt gestart met de daadwerkelijke aanleg. Ergens half 2016 is het klaar, als het goed is net voor de volgende droogteperiode.”

Kleine waterfilters
Daarnaast doet Saba onderzoek naar kleine waterfilters op de particuliere cisternen in de huizen zelf, zodat het water te zuiveren is voor eigen gebruik. Met een klein filter kan een redelijke kwaliteit gegarandeerd worden, aldus het ministerie.

Het filter moet praktisch zijn in installatie en onderhoud. Doorduyn: “Binnenkort heeft het ministerie overleg met Saba over de uitkomsten van het onderzoek en maken we de keuze voor het gewenste filter. Daarna is het een kwestie van aankoop en installatie. Ook dat is hopelijk volgend jaar zomer gereed.”

Cisternesysteem
Een waterleiding aanleggen op Saba is complex en duur vanwege de rotsachtige omgeving. Ook kunnen veel Sabanen zich geen maandelijks vastrecht veroorloven voor aansluiting op een waternet.

Door Pieter Hofmann