Water unit op Saba - foto: Hazel Durand

Water unit op Saba – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – Door de aanhoudende droogte is er deze week opnieuw watersubsidie van kracht op Saba. De subsidie vermindert de prijs van water tot drie cent per gallon.

Gedeputeerde van Gezondheidszorg Bruce Zagers heeft een delegatie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu om de subsidie gevraagd tijdens hun bezoek op Saba vorige week. De financiering voor de subsidie komt uit Nederland, specifiek voor waterprojecten op het eiland.

 

Waterbakken

De bevolking op Saba is aangewezen op waterbakken voor stromend water. Watertrucks rekenen tussen de 105 en 110 dollar voor 1000 gallon water, inclusief de kosten voor de levering.

Er zijn ongeveer drie tot vier leveringen van watertrucks nodig om een huishouden anderhalve maand van voldoende ontzilt water te verschaffen. Bewoners hebben door de subsidie een korting van dertig dollar voor 1000 gallons water; 21.75 dollar voor 725 gallons en 15 dollar voor 500 gallons. De waterleveranciers zijn verplicht om de korting door te voeren.

Kosten
De laatste keer dat de subsidie werd doorgevoerd was in juli vorig jaar. Door aanhoudende droogte worden bewoners op kosten gejaagd omdat ze meer water moeten kopen. Sabanen moeten water conserveren en zorgen dat de cisterns altijd genoeg water hebben.

Door Hazel Durand