Foto: The Daily Herald | Althea Merkman

ORANJESTAD – De aanhoudende droogte op Sint-Eustatius heeft waterleidingbedrijf STUCO genoodzaakt de levering van drinkwater te rantsoeneren. Door het gebrek aan regenval zijn de watervoorraden in de opslagtanks dermate teruggelopen, dat STUCO tot maatregelen is overgegaan.

Consumenten krijgen alleen water uit de kraan tussen vijf en acht uur ’s morgens en tussen vijf en acht uur ’s avonds. De levering van drinkwater aan klanten, die niet op de waterleiding zijn aangesloten, wordt beperkt tot een halve tank.

Klanten worden opgeroepen het gebruik van water tot een minimum te beperken en zo min mogelijk leidingwater te gebruiken om de verzamelbakken voor regenwater, de zogenaamde cisternen, met drinkwater te vullen.

Droge seizoen 
STUCO heeft de beschikking over een kleine waterfabriek, maar de vraag naar water gaat de productiecapaciteit momenteel te boven. “Omdat wij nu het droge seizoen ingaan, hebben wij onze klanten geadviseerd om spaarzaam om te gaan met water en niet te veel water in de cisternen te pompen”, laat STUCO directeur Fred Cuvalay weten.

De STUCO waterfabriek op St. Eustatius. Foto: The Daily Herald | Althea Merkman

In juni 2015 zorgde aanhoudende droogte al voor problemen op het eiland. Ook toen kon STUCO de vraag naar water niet aan. Het eilandsbestuur riep destijds de bevolking op om zuinig met water om te gaan door minder vaak hun auto’s te wassen, korter te douchen, en tuinplanten alleen ’s avonds water te geven.

El Niño
Volgens meteorologen speelt het natuurverschijnsel El Niño, verantwoordelijk voor de opwarming van normaal koel zeewater in de oostelijke Grote Oceaan nabij de Evenaar, een rol bij de aanhoudende droogte op Sint-Eustatius. Ook twee jaar geleden was El Niño een factor.

Gemiddeld valt er op Sint-Eustatius zo’n 113 millimeter regen per maand. De piek van het regenseizoen ligt in de maanden oktober tot en met december. In april valt er gemiddeld tussen de 60 en 100 millimeter neerslag.

Weeronline verwacht zondag en maandag pas voor het eerst wat regen, maar de verwachte hoeveelheden zijn met 7.8 millimeter op zondag en 3.2 millimeter op maandag niet hoog.