Een vrachtwagen brengt drinkwater rond op Saba.

Een vrachtwagen brengt drinkwater rond op Saba

THE BOTTOM – De prijs van drinkwater op Saba wordt vanaf maandag verlaagd met 2 cent per gallon. Het eilandbestuur heeft een noodsubsidie ingevoerd tijdens de droge periodes. Op Saba zijn bewoners afhankelijk van watertrucks, omdat er geen waterleidingnetwerk is op het eiland.

Watertrucks rekenen tussen de 105 en 120 dollar voor 1000 gallon water. 90 dollar is voor water, vanaf maandag is dat 70 dollar. Het overige bedrag is voor de levering, afhankelijk van de afstand.

Eind van dit jaar of begin volgend jaar begint de aanleg van een waterleiding vanaf de haven, Fort Bay, tot aan de hoofdstad The Bottom. De waterleiding moet drinkwater vanuit de haven naar de waterbak in The Bottom pompen.

Van 1000 gallon water gaat 20 dollar af, van 725 gallon water 14,50 dollar en van 500 gallon water 10 dollar. De financiering van die noodsubsidie is vastgelegd in ‘Drinkwater Covenant’, dat getekend is door het eilandbestuur en het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Voor huishoudens met lage inkomens zijn er ook speciale hulpfondsen, die beschikbaar zijn via het ministerie van Sociale Zaken.

Door Hazel Durand