SCP onderzoeker Clifton Walle - foto: The Daily Herald/Althea Merkman

SCP onderzoeker Clifton Wallé – foto: The Daily Herald/Althea Merkman

ORANJESTAD/THE BOTTOM – Inwoners van St. Eustatius hebben zich zeer kritisch uitgelaten over de veranderingen op hun eiland sinds 10 oktober 2010. Sinds het eiland een bijzondere gemeente van Nederland is geworden, is het in vele opzichten achteruit gegaan, zo lieten bezoekers aan een tweetal rondetafeldiscussies weten.

De gesprekken werden georganiseerd door medewerkers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), die in opdracht van de Nederlandse overheid de ontwikkelingen na de staatkundige vernieuwingen in 2010 onderzoekt.

Een brede doorsnee van de bevolking kwam langs om hun mening te geven over dit netelige onderwerp, waaronder ondernemers, vertegenwoordigers van organisaties, studenten, politieagenten en verpleegsters.

Verborgen armoede
Het onderzoek op Statia wordt geleid door SCP onderzoeker Clifton Wallé. Hij is aangesloten bij INIFINITUM, een adviesbedrijf uit Curaçao. Hij kreeg een berg klachten over hem heen, waaronder over de slechte economische situatie op het eiland. Niet alleen de wereldeconomie krijgt daar de schuld van. Veel Statianen wijten de economische achteruitgang op hun eiland vooral aan de toegenomen belastingdruk en torenhoge inflatie. Deze heeft een negatieve invloed op de koopkracht.  “Er is verborgen armoede op het eiland”, liet een van de aanwezigen weten. Met name ouderen hebben grote moeite om rond te komen, zo werd gezegd.

Ook in het onderwijs en de gezondheidszorg valt nog veel te verbeteren, al heeft de Nederlandse overheid sterk geinvesteerd. Statianen geven toe dat de kwaliteit in gezondheidszorg is toegenomen, maar het doorverwijzen van patiënten naar Colombia, in plaats van het nabije St. Maarten of naar Curaçao, wordt als zeer omslachtig ervaren. Het feit dat de politie vanuit Bonaire wordt aangestuurd en dat er bijvoorbeeld geen full-time rechercheurs op Statia zijn, heeft geleid tot een verminderd gevoel van veiligheid.

Saba
Op Saba heeft de evaluatiecommissie gebruik gemaakt van focusgroepen. Per groep werden zes tot tien mensen uitgenodigd. Daarnaast zijn er 150 mensen telefonisch geïnterviewd. “Deelnemers waren erg open over hun ervaringen, gevoelens en het leven binnen hun gemeenschap”, zegt Wallé.

Clifton Walle met Paula Mayers,deel nemer van de focusgroep - foto: Hazel Durand

Clifton Wallé met Paula Mayers, deelnemer van de focusgroep – foto: Hazel Durand

Volgens Wallé is er op Saba vooral gesproken over levenskosten, veiligheid, economie, educatie, gezondheid en gezondheidszorg, overheidswezen, woningen, wegen en infrastructuur, lucht- en zeevervoer. “Er is een gedetailleerd proces nodig om oplossingen te vinden voor de knelpunten. Maar op Saba zijn ze optimistisch over de verbetering op het gebied van educatie”, zegt Wallé.

Wallé benadrukt dat het helpt dat het Sociaal en Cultureel Planbureau gebruikt maakt van lokale onderzoekers. “Ze begrijpen dat door lokale onderzoekers erbij te betrekken die onderdeel zijn van de dagelijkse Caribische cultuur, mensen ook informeel naar voren komen.”

Op Saba zijn de ondervraagde mensen in de focusgroepen en telefonisch willekeurig uitgezocht. “De groepen geven een goede weergave van de hele gemeenschap”, zegt Wallé. “De groepen reflecteren het aantal mannen en vrouwen en de percentage van laag, middel en hoge sociale klasse op het eiland. De onderzoekers hebben de statistieken meegenomen.”

Door John van Kerkhof en Hazel Durand