Minister Plasterk had niet verwacht dat de werkzaamheden al zo ver zouden zijn - foto: Anneke Polak

Minister Plasterk had niet verwacht dat de werkzaamheden al zo ver zouden zijn – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Zwaar onder de indruk staat minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties op het terrein van Hospital Nobo Otrobanda. “Ik denk dat dit veruit de grootste ontwikkeling is op Curaçao in decennia.”

Slechts één dag is Plasterk op Curaçao, want zijn werkbezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk draaide toch vooral om de kennismaking met het nieuwe kabinet op Sint Maarten. Toch wilde hij even naar het bouwterrein. “Ik denk dat hier geschiedenis geschreven wordt. Ik vind het spectaculair om te zien hoe ver men al is.”

Anneke Polak in gesprek met minister Ronald Plasterk

Unesco
Met bouwhelm en zonnebril op staart Plasterk naar de bouwtekeningen. “Ik weet dat er een discussie speelt met Unesco, maar ik heb nu begrepen dat het een misverstand betreft omdat het nieuwe ziekenhuis in een bufferzone zou liggen en niet in beschermd gebied. Aangezien Nederland over het buitenlands beleid gaat, zullen wij ook een bijdrage moeten doen om dit op te helderen.”

Als het nieuwe ziekenhuis in 2017 wordt opgeleverd, hoopt Plasterk dat patiënten vanuit Bonaire weer naar Curaçao kunnen komen, in plaats van naar Colombia of elders in de regio. “Dan kan er medisch toerisme ontstaan vanuit Bonaire.” Hij geeft aan dat het aan minister van Volksgezondheid Edith Schippers is om te bepalen of de patiënten van de bijzondere gemeente ook daadwerkelijk weer op Curaçao geholpen mogen worden. Maar: “Hoe eerder hoe beter.”

Plasterk krijgt tekst en uitleg bij de bouwtekeningen.

Plasterk krijgt tekst en uitleg bij de bouwtekeningen.

Communicatie
Minister Whiteman geeft aan dat er vijftig jaar lang discussie is geweest over ‘beton storten’, en dat dit complexe project niet vlekkeloos verloopt. “Ik ben nog ontevreden over de communicatie. Problemen die zijn ontstaan rondom de bouw, zoals met de buren in Colon, zijn overkomelijk door goede communicatie. Ook is het niet zo dat de zorg verbetert met een nieuw gebouw, het gaat om de ziekenhuisorganisatie. Dat is waar we ons nu voor inzetten, zodat de burger straks een tastbaar verschil in zorg zal zien.”


Door Anneke Polak