Norwin Willem - foto: Belkis Osepa

Norwin Willem – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – De stichting Fundashon Bon Gobernashon (Goed Bestuur) wil aan tafel zitten met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om te praten over de bestuurscrisis op Bonaire. Voorzitter Norwin Willem van Bon Gobernashon spreekt van ‘een ernstige bestuurlijke verwaarlozing’, waardoor van hogerhand ingegrepen moet worden.

 
Willem: “We merken geen enkele inspanning noch poging om de crisis op een adequate manier op te lossen. Integendeel, het wordt steeds erger. Het ultimum remedium is het aanwijzen van een regeringscommissaris, die de bestuurlijke instituten opzij zet tot aan de verkiezingen.”

 
Belkis Osepa in gesprek met Nòchi Willem

 
Werkbezoek
Het bestuur wil een onderhoud met Plasterk tijdens zijn flitsbezoek aan Curaçao en Bonaire. Plasterk is op 1 oktober op Bonaire en heeft onder andere afspraken met gezaghebber Lydia Emerencia, het Bestuurscollege en de eilandsraad.

 
In een reactie op een eerdere brief van de stichting zegt Plasterk deze week dat ‘de huidige situatie eilandelijke aangelegenheid betreft en dat het wenselijk noch mogelijk is om in te grijpen door bijvoorbeeld nieuwe verkiezingen uit te schrijven’.

 
Zwak standpunt
Fundashon Bon Gobernashon betwist deze stelling. Willem: “Ik vind het een zwak standpunt. Plasterk kan zich niet ontdoen van zijn verantwoordelijkheid om te zorgen dat er goed en behoorlijk bestuur is. Het hele apparaat werkt nu niet.” Als Plasterk niet optreedt, dan ligt de volgende taak bij de Tweede Kamer, vindt Willem. “Ze zullen met vragen moeten komen. De Tweede Kamer vertegenwoordigt ook de bevolking van Bonaire.”

 
Door Belkis Osepa