Het terrein waar projectontwikkelaar Neuman het Marichi hotel wil bouwen, ligt al jaren braak - foto: Anneke Polak

Het terrein waar projectontwikkelaar Neuman het Marichi hotel wil bouwen, ligt al jaren braak – foto: Anneke Polak

WILLEMSTAD – Het Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP), dat al sinds 1997 geldt, moet op de brandstapel. Dat vindt Pueblo Soberano-politicus Melvin Cijntje. Projectontwikkelaar Randy Neuman staat hem bij. “De lijdensweg om op Curaçao iets van de grond te krijgen is langer dan de weg naar Rome.”

Cijntje pleit voor een totaal andere indeling van het eiland, waarbij wonen, werken en winkelen zijn gecombineerd. Slechts één bestemming voor een stuk grond is achterhaald, vindt hij. Het begint Neuman – die al 36 bouwprojecten heeft afgerond – steeds meer tegen te staan om te investeren in Curaçao.

Belemmering
“Het EOP is absoluut een belemmering voor de ontwikkeling op het eiland. Ik heb in het verleden tien jaar gewacht om een project goedgekeurd te krijgen. En ik wacht nu alweer anderhalf jaar om een goedkeuring te krijgen van het ministerie van Ruimtelijke Planning voor de bouw van een woningproject op 3,8 hectare grond in Julianadorp”, zegt Neuman.

Momenteel zit Neuman in het buitenland, waar hij zich aan het oriënteren is op verdere investeringen. “Wat is het probleem? De eigenaar van het terrein heeft geen bezwaar tegen het woningproject, op de meetbrief van de overheid staat dat het bouwgrond betreft, een ingenieursbedrijf heeft een rapport opgesteld waarin staat dat er geen belemmeringen zijn om daar te bouwen. Toch heeft het ministerie van Ruimtelijke Planning aan Rijkswaterstaat gevraagd advies uit te brengen. Wat zit hier achter? In april zijn we weer een jaar verder, en dat advies is er nog altijd niet. Overal ter wereld is er wel corruptie, maar op Curaçao is het een gewoonte geworden.”

Corruptie
Het woningproject in Julianadorp is één van de vijf projecten die Neuman nog heeft uitstaan. Volgens Statenlid Cijntje wachten zo’n veertig toeristische bouwprojecten tevergeefs op groen licht. Hij vreest dat bij de instandhouding van het EOP de corruptie door blijft gaan. Cijntje denkt dat onder de tafel geld wordt overhandigd om onder de regeltjes van het bestemmingsplan uit te komen. “Corruptie bewijzen is lastig, daarom is het er ook nog steeds. Zo zie je dat het Girobankgebouw aan de Schottegatweg bij Gaitu zes etages hoog is, wat totaal niet in de omgeving past”, vindt het PS-Statenlid. Maar het plan voor het Marichi hotel in Punda van zes etages, dat tussen gebouwen moet gaan komen van vijf etages, is nog altijd niet goedgekeurd. “Het lijkt alsof er gewacht wordt op betaling.”

Volgens Neuman zou het project pas goedgekeurd worden als hij er een verdieping van af zou halen. “De overheid staat een maximale hoogte van 16,5 meter toe, mijn plan van het Marichi hotel in Punda betreft 20 meter. Terwijl hotel San Marco, dat vlakbij zit, toch echt 24 meter hoog is. Als ik dat bij Ruimtelijke Ordening en Planning (ROP, voorheen DROV) aankaart, zeggen ze: ‘Maar dat is illegaal gebouwd’. Als ik er op wijs dat Plaza hotel vele malen hoger is, zeggen ze: ‘Maar dat is vóór het EOP gebouwd. Pure pesterij.”

Regels
Het probleem van het EOP zit hem in de strikte regels die elk stukje bestemmingsgrond heeft, zegt Cijntje. “Zo mag je maar 20 procent van je grond bebouwen. Wat moet een projectontwikkelaar doen met de rest? Dat is terreinverspilling, je vindt geen projectontwikkelaar die daar nog zin in heeft. Naast het EOP moeten ontwikkelaars ook nog voldoen aan de eisen van het Tourism Master Plan. Geen wonder dat er niets van de grond komt.”

Door Anneke Polak