Tekening van hoe GreenTown er uit zou moeten gaan zien.

Tekening van hoe GreenTown er uit zou moeten gaan zien

WILLEMSTAD – De initiatiefnemers van het project GreenTown krijgen het zwaar morgen in de Staten. Een meerderheid – Pueblo Soberano, MFK en MAN-Statenlid Charles Cooper – wil GreenTown niet in het Schottegat.

Het duurzame project beoogt de Isla-raffinaderij te vervangen als in 2019 het contract met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA ophoudt. Een prachtig plan, stelt Cooper, maar niet op die locatie. “Ga maar met Willie Maal vergaderen over een GreenTown bij Oostpunt. Of kijk naar San Nicolas in Bandabou, daar is een heel stuk grond beschikbaar. Als ze echt duurzaam willen zijn, kan dat ook op een andere locatie, maar niet waar de Isla zit.”

Modernisering
Gerrit Schotte van de MFK ziet niet in waarom de Isla moet wijken voor GreenTown. “We hebben in augustus 2013 een motie aangenomen, ondertekend door twintig Statenleden, waarin staat dat we modernisering van de raffinaderij steunen en aandringen op onderhandelingen voor een nieuw contract. We willen morgen van PAIS weten waarom ze deze vergadering nu oproepen. Zijn ze van richting veranderd? Er kunnen niet twee totaal andere dingen gebeuren op hetzelfde stukje grond.”

Naast modernisering is ook een werkgroep ingesteld om te werken aan een mogelijke sluiting van de raffinaderij, benadrukt Alex Rosaria van PAIS. “Wij denken dat GreenTown een alternatief is, en we kijken uit naar een vruchtbare interactie in de Staten waar iedereen kritische vragen kan stellen. We zullen in de nabije toekomst een koers moeten uitstippelen die minder afhankelijk is van olie. GreenTown past bij de toekomst die we willen. Het is tijd om te gaan concentreren op een toekomst met hoogwaardige duurzame groei.”

Olie
Cooper, sinds jaar en dag al verbonden aan de Isla-raffinaderij, zegt er zeker van te zijn dat Curaçao gas en olie bezit. “Deze locatie is bestemd voor industrie. Het is zeer waarschijnlijk dat we olie bezitten, daarvoor kunnen we straks onze raffinaderij gebruiken, hier op deze locatie in de haven. Van deze industrie eten dagelijks bijna zo’n 20.000 mensen en dat moet zo blijven.”

Coalitiepartij Pueblo Soberano, net als MFK goed voor vijf zetels, zal morgen ook vragen stellen. “Ik denk dat hun plannen onder de stroming Modernisme vallen. Daar zijn we faliekant tegen. Ik ga het ze vragen en als dat zo is, dan kan ik weglopen”, aldus fractieleider Melvin Cijntje. Hij stelt dat zijn partij streeft naar ‘New Urbanism’. “Google het maar dan weet je dat GreenTown hier niet bij past.”

 
Wie heeft morgen wel oor naar de plannen van GreenTown? Omayra Leeflang, onafhankelijk Statenlid, en mede-aanvrager van de vergadering. “We moeten een alternatief hebben en dit is er één. Ik vind dat GreenTown tot nu toe niet voldoende serieus genomen is. Houd deze optie open zodat je een redelijke onderhandelingspositie hebt, in plaats van met je rug tegen de muur naar Venezuela te kijken. Laten we kijken naar de plannen van GreenTown, dat is echt noodzakelijk.”


Realistisch

Oppositiepartij PAR gaat blanco de vergadering in, laat Zita Jesus-Leito weten. “Als het maar realistisch is wat ze op tafel gaan leggen.” Ook MAN-Statenlid Hensley Koeiman is geïnteresseerd in de plannen. “Maar 17.000 arbeidsplaatsen, kunnen ze dat hard maken?” Onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran onthoudt zich van elk commentaar. “Ik wil niet vooruitlopen op de vergadering, ik wil ze eerst horen.” PNP-Statenlid Humphrey Davelaar was niet bereikbaar voor commentaar.

De initiatiefnemers van GreenTown hebben donderdag in Den Haag een gesprek met de vaste commissie voor Koninkrijksrelaties.

Door Anneke Polak