prinses Beatrix bij Kinderrechtentop in Leiden - foto: Jamila Baaziz

prinses Beatrix bij Kinderrechtentop in Leiden – foto: Jamila Baaziz

LEIDEN – De rechten van kinderen in de Cariben moeten verbeteren. De vier landen van het Koninkrijk hebben daarom gisteren samen – via de Taskforce Kinderrechten – een aantal prioriteiten gepresenteerd in een Kinderrechtenplan.

De focus van het plan ligt op het tegengaan van geweld tegen kinderen, het gezin centraal stellen, kijken naar de rol van de ouders bij de opvoeding, tijdbesteding buiten school, het starten van organisaties die opkomen voor kinderrechten, zoals een kinderombudsman of kindertelefoon. Het plan wordt de komende maanden verder uitgewerkt, zo laat minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten.

Verslag van Caribisch deel Kinderrechtentop (bijdrage: Jamila Baaziz)

Tijdens een Kinderrechtentop van Unicef op donderdag is door een groep deskundigen onderling gesproken over kinderrechten in het Caribisch gebied. Onder hen onder meer het PvdA-Kamerlid Roelof van Laar. Zijn partij gaat volgende week in de Tweede Kamer voorstellen om een kinderbijslag in te voeren op de drie eilanden van Caribisch Nederland.

Zelf bijdragen
Uit het gesprek kwam onder meer dat de jongeren zelf ook kunnen bijdragen aan het verbeteren van hun situatie. De Sabaanse deelnemer Nataly Linzey, lid van het Koninkrijksjeugdparlement (KJP): “De overheid hoeft niet alles te doen. Wij kunnen zelf ook ons steentje bijdragen. Mensen moeten bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat ze naar iemand toekunnen met hun problemen, maar vaak schamen ze zich en vragen ze niet om hulp. Dat moet veranderen.”

Visie
Voor Max Stuart, projectleider integrale wijkaanpak op Bonaire, is de visie van de eilandsbesturen belangrijk: “Hoe ze zelfredzaamheid en gezonde burgers willen creëren. Dat begint bij investeren, in goede woningen, onderwijs, welzijn en veiligheid. Er is veel armoede, maar we moeten de vicieuze cirkel doorbreken.”

Aandacht
“Kinderen willen meer aandacht. Ze voelen zich niet gehoord of begrepen”, zegt Murielle Jean-Michel, student uit Sint Maarten en KJP-lid. “Daardoor gaan ze niet meer school en worden ze depressief. Ze denken: ‘Ik kan niks.’” Een oplossing voor dit probleem is volgens Jean-Michel dat jongeren hun ervaringen met elkaar moeten gaan delen:  “Zodat ze weten dat er mensen zijn die hen zien en willen helpen. Daarvoor gaan we op Sint Maarten kijken of we workshops kunnen geven waardoor jongeren zich vrij voelen om te praten.”

door Jamila Baaziz