Freek van Beetz en Hassnah Elhage

Freek van Beetz en Hassnah Elhage

HILVERSUM – “Young professionals van de eilanden moeten kansen krijgen hun stempel te drukken op de toekomst van de eilanden.” Dat vinden Freek van Beetz, voormalig politiek adviseur van de Nederlandse-Antillen, en Hassnah Elhage, voorzitter van Kiva Curaçao, een organisatie voor young professionals in Nederland.

Vier jaar na de staatkundige vernieuwing is het niet gek dat de jonge landen Curaçao en Sint Maarten nog volop in ontwikkeling zijn, concluderen de twee. Maar Van Beetz en Elhage zouden graag zien dat er snel verbeteringen komen op het gebied van onder meer het onderwijs, de politiek, het overheidsfunctioneren en de aanpak van criminaliteit.

Hassnah Elhage en Freek van Beetz over 4 jaar na 10-10-’10 in Dichtbij Nederland

Schooluitval
Elhage maakt zich zorgen over de armoede op het eiland, die soms kan leiden tot schooluitval: “Sommige twaalfjarige kinderen kiezen voor makkelijk geld verdienen in de criminaliteit als er thuis geen geld is om te eten. Die gaan dan soms niet meer naar school.” Ze zou willen dat ook deze groep de kans heeft om hun school af te maken zodat zij een beter toekomstperspectief hebben.

Veranderingen
De hoogopgeleide jongeren die na hun middelbare school in het buitenland studeren kunnen een sleutelrol spelen bij het doorvoeren van veranderingen op de eilanden, denkt Van Beetz. “De overheid en de politiek moeten het goede voorbeeld gaan geven. Nu gebeuren er nog dingen die niet deugen en zijn er politici aan de macht die erg denken in termen van macht en de eigen groep. Ambtenaren worden soms aan de kant gezet omdat ze bijvoorbeeld toevallig de verkeerde politieke kleur hebben.”

Nederland
De groeistuipen van de jonge landen en bijzondere gemeenten zouden minder groot kunnen zijn als er meer Caribische professionals vanuit bijvoorbeeld Nederland teruggaan. Die begrijpen beter hoe de cultuur in elkaar steekt en welke regels wel en niet gaan werken. Net na 10-10-’10 zijn veel Nederlandse regels bijvoorbeeld bijna integraal toegepast in Caribisch Nederland. Dat leverde problemen op met te hoge regeldruk en regels die niet aansluiten op de situatie op de eilanden.

Het liefst ziet Van Beetz dat er helemaal geen Nederlandse ambtenaren meer naar de eilanden uitgezonden worden, maar alleen nog maar ‘eigen mensen’ die terug willen. “Die zijn er genoeg.” Elhage hoopt volgend jaar haar studie in Nederland af te ronden. “De vraag is niet óf ik terugga, maar wanneer.”

Door Jamila Baaziz