Links scheidend VNO-chef Tanja Timmermans tijdens het symposium over samenwerking in het Koninkrijk - foto: Sharina Henriquez

Links scheidend VNO-chef Tanja Timmermans tijdens het symposium over samenwerking in het Koninkrijk – foto: Sharina Henriquez

ORANJESTAD – “Kleinere visjes zijn nu eenmaal lastiger te eten dan grote vissen.” Rector Glenn Thodé van de Universiteit van Aruba hoopt dat Nederland nu gaat begrijpen, uit eigen ervaring, hoe het is om een klein eiland te besturen.

Hij zei dit op het afscheid van de Arubaanse vestigingshoofd van de Nederlandse Vertegenwoordiging, Tanja Timmermans. Voorafgaand aan het afscheid vond er een symposium plaats over Aruba in het Koninkrijk na 10-10-10. “Het is de kans voor het genereren van empathie door Nederland voor wat er hier gebeurt. En ook daardoor naar mate de tijd vordert, Nederland een nieuwe gesprekspartner zal zijn voor deze eilanden.”

Sharina Henriquez in gesprek met rector Glenn Thodé en de afscheidnemende Arubaanse VNO-chef Tanja Timmermans 

Gevoel is ook wat Timmermans aanhaalt als een van haar belangrijkste lessen als drie jaar VNO-chef. “Waar ik vooral naar zoek, is hoe kunnen wij ook die emotie tussen onze landen blijven vinden. Het is heel goed om alle instituties te organiseren en om te zorgen dat het allemaal netjes georganiseerd is. Maar uiteindelijk gaat samenwerking ook vanuit je hart.”

Paralel met Brexit

Het kweken van meer ‘Konkrijksgevoel’, door sport en cultuur, vinden de sprekers van het symposium dan ook zeker belangrijk voor een goede samenwerking. Rechtendocent Ryçond Santos do Nascimento, benadrukt in zijn betoog dat het wel belangrijk is dat de eilanden daarbij niet hun eigen identiteit verliezen.

Brexit wordt daarbij ook aangehaald. Thodé: “Brussel staat wel erg ver weg van hele kleine gemeenschappen in Engeland. De zeggenschap van die mensen wordt door dwingende regels vanuit Brussels onmogelijk gemaakt en dat gaat ook tegen de grondslag van Europa in. Daarin wil ik een paralel trekken met het Koninkrijk, dat ook meer moet luisteren naar de stem van de kleinere volkeren.”

Praktische zaken eerst regelen

Uit de zaal komen opmerkingen dat de toekomst vooral ook moet liggen in meer praktische oplossingen. “Als ik een rekening wil openen dan wel wil betalen (in het Caribische deel), heb ik te maken met drie verschillende valuata’s, verschillende banksystemen en drie toezichthouders. Onze leiders moeten de praktische zaken voor burgers eerst regelen. Dan krijg je vanzelf verbinding in verscheidenheid”, merkt zakenman Ru Croes op. De zaal applaudisseert instemmend.

Nederlandse Vertegenwoordiger Henk Brons erkent dat en zegt dat daaraan ook wordt gewerkt. “We zijn bezig om bijvoorbeeld te kijken hoe tot een douane-unie te komen voor de Caribische eilanden. Nederland kan daarbij een rol spelen  als makelaar met kennis en ervaring.”

Wantrouwen tussen landen van het Koninkrijk

Maar het blijkt dat Nederland zelf nog wat kan leren. Rector Thodé noemt als voorbeeld het uitwisselen van studenten. Het is moeilijker om zoiets met Nederland te regelen dan met landen buiten het Koninkrijk. “Er bestaat in Nederland vaak meer twijfeling en aarzeling over de kwaliteit van wat wij als universiteit aanbieden dan buiten het Koninkrijk.”

Ook in de afspraken die Nederland maakt met de EU, wordt vergeten dat die niet alleen Nederland aan moeten gaan, maar alle landen in het Koninkrijk. “De uitwisseling nu met andere lidstaten gaat veel makkelijker, omdat wij zelf van Aruba steun krijgen daarvoor vanuit Europa, dan tussen de landen van het Koninkrijk. Daar lijken juist Chinese Muren te bestaan.”

Door Sharina Henriquez