Vertegenwoordigers van de Evaluatiecommissie praten met Sabanen  - Frans van Drunen

Vertegenwoordigers van de Evaluatiecommissie praten met Sabanen – Frans van Drunen

THE BOTTOM – De jonge Sabaanse ondernemer Marie-Luise Ameen denkt dat de Evaluatiecommissie niet de juiste informatie verzamelt door alleen te luisteren naar klachten van de eilandbewoners. “Ze moeten de straat op en mensen opzoeken die wachten bij de immigratie, op medische zorg wachten. Ze moeten de politie en douanedienst bezoeken, om te zien waar we elke dag mee te maken krijgen.”

Veel burgers en zakenlieden hebben de afgelopen dagen tijdens een stadhuisvergadering op Saba met mensen van de Evaluatiecommissie Caribisch Nederland gesproken. De voormalige Nederlandse staatssecretaris van Financiën Frans Weekers was op Saba als een vertegenwoordiger van de Evaluatiecommissie.

“Ik denk eerlijk gezegd dat er niets uit deze evaluatie komt. Mensen hebben onmiddellijk na 10-10-10 klachten naar Nederland gestuurd. Sabanen hebben meerdere gesprekken gehad met vertegenwoordigers van Nederland en er is niks mee gedaan tot nu toe,” zegt Elsa Heyliger, een Sabaanse student die in Amerika studeert. “Ze komen op de eilanden om onze klachten te horen, maar uiteindelijk kunnen zij geen algemene samenvatting maken van alle drie eilanden, omdat elk eiland met hun eigen problemen kampt”, vindt ze.

Onderscheid maken tussen feiten en emoties zal een uitdaging zijn voor de Evaluatiecommissie, denken de aanwezigen. Sommige bewoners zijn niet overtuigd dat de eindrapportage van de Evaluatiecommissie zal leiden tot substantiële veranderingen op bepaalde vlakken, zoals de hoge belastingpremies en de gestegen kosten van levensonderhoud.

Belasting
De voormalige Nederlandse staatssecretaris van Financiën Frans Weekers voerde in 2011 tijdelijke vrijstellingen in op Saba en St. Eustatius, waardoor de vastgoedbelasting verlaagde en bepaalde voedselproducten werden vrijgesteld van invoerbelasting. Die tijdelijke vrijstellingen werden aan het einde van 2012 met twee jaar verlengd. Eind 2014 stopte de vrijstelling op vastgoedbelasting. Eind 2015 stopt de vrijstelling van de Algemene Besteding Belasting (ABB).

Saba en Statia pleiten bij de Evaluatiecommissie voor verlenging van de vrijstellingen tot na de afronding van de evaluatie van de staatkundige vernieuwingen. De invoering van het nieuwe belastingregime in 2016 zou te snel komen na het eindrapport van de commissie.

Terwijl de grootste klachten op het eiland gaan over het ingevoerde belastingsysteem, denkt ondernemer Ameen dat het belastingregime op het BES veel beter is dan in Europa, waar belastingen veel hoger liggen. “Ik zie geen veranderingen aan bepaalde belastingen voor het bedrijfsleven, maar ik denk wel dat er oplossingen moetn komen voor de hoge kosten van levensonderhoud.”

“Belastingen zullen niet verdwijnen, dat is een feit.  Het is een situatie van geven en nemen. We moeten weten wat beter is, misschien niet voor ons, maar voor onze kinderen”, besluit Heyliger. Het eindrapport van de Evaluatiecommissie wordt in oktober verwacht.

Door Hazel Durand