Meet & greet evaluatiecommissie op Saba - foto: Hazel Durand

Meet & greet evaluatiecommissie op Saba – foto: Hazel Durand

THE BOTTOM – “Is Saba echt een deel van Nederland, dat is de fundamentele vraag die we beantwoord willen hebben tijdens de evaluatie van de staatkundige vernieuwingen door Nederland”, zegt gedeputeerde Chris Johnson.

Johnson heeft tijdens de ‘Meet & Greet’ met de evaluatiecommissie van de staatkundige status doorgegeven dat Nederlandse overheid door Saba als hypocriet wordt gezien in haar handelen met de BES-eilanden. “De hoogte van het pensioen en de bijstand is onder de armoedegrens op de eilanden. Dit zou nooit geaccepteerd worden in Nederland. De vraag is waarom het wel acceptabel is in andere delen van het Koninkrijk.”

De ‘Meet & Greet’ op Saba verliep rustig, in tegenstelling tot de ontmoeting op Bonaire. Daar ging de ontmoeting gepaard met een manifestatie van de Bonairiaanse voorstanders van een referendum.

Bureaucratie
Johnson gaf ook aan dat het de eilandsraad frustreert dat de Europese richtlijnen niet praktisch zijn voor Saba. “Een voorbeeld is het uitgeven van werkvergunningen. Waarom moet de lokale medische school zes weken lang adverteren dat ze op zoek zijn naar een docent Microbiologie, die niet voor het oprapen liggen op Saba. Het is niet logisch dat een eiland met tweeduizend bewoners zich moet houden aan zoveel bureaucratie.”

Maandagavond verzamelde een kleine groep burgers bij het stadhuis om te luisteren en vragen te stellen aan de commissie. Een van de aanwezigen zei dat de opkomst laag was omdat de mensen moe worden van alle commissies die constant naar het eiland komen om de situatie te onderzoeken.

Door Hazel Durand