Izaline Calister en Dudok Kwartet bij concert Tula-herdenking - foto: Jamila Baaziz

Izaline Calister en Dudok Kwartet bij concert Tula-herdenking – foto: Jamila Baaziz

AMSTERDAM -Tula en de grote slavenopstand op Curaçao in 1795 zijn vandaag herdacht in Amsterdam met gedichten van kinderen, toespraken en een speciaal concert van Izaline Calister met het klassieke Dudok Kwartet.

“Tula zou net zo bekend moeten zijn als Anne Frank”, zegt Sanne Jansen, die lesmateriaal over het slavernijverleden ontwikkelt.

Verslag van Tula-herdenking in Amsterdam (bijdrage: Jamila Baaziz)

“Tula u bent mijn held. Als u er niet was, waren wij misschien nog steeds slaven”, schrijft basisschoolleerling Justin Kriek in zijn gedicht. Tula blijkt niet alleen zíjn held. “Tula leert ons dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is”, zegt journalist Noraly Beyer in Theater Bellevue. In dit theater komen een paar honderd mensen luisteren naar een speciaal concert in het kader van de jaarlijkse Tula-herdenking. Voorafgaand daaraan wordt in het bijzijn van de Amsterdamse wethouder van Onderwijs, Jeugd en Diversiteit, Simone Kukenheim, een boekje gepresenteerd waarin kinderen hun dromen over Tula hebben opgeschreven.

Hoewel de slavenopstand van Tula  inmiddels 219 jaar geleden plaatsvond op Curaçao, is het nog altijd belangrijk om erbij stil te staan. Niet alleen op Curaçao, maar ook in Nederland vindt Franc Weerwind, voorzitter van het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis (NiNSee). “Want Tula heeft veel teweeggebracht in de emancipatie van nazaten van de slavernij. Slavernij lijkt in het verleden, maar leeft nog steeds voort in de nazaten. En: slavernij is nog steeds aanwezig in Europa.”

Helden
Ondanks de jaarlijkse herdenking en lokale initiatieven verdient Tula meer bekendheid dan hij nu heeft, vinden veel bezoekers van het concert. “Net zoals Nederlanders helden hebben, geldt dat ook voor de Caribische Nederlanders”, zegt Maria Reinders-Karg. “Wij moeten die helden blijven eren, erover praten en ons bewust worden van wat er gebeurd is.” Een oudere dame hoopt dat er ook op Curaçao meer aandacht komt voor de Caribische helden: “Ik ben daar opgegroeid en wist niets van Tula. Ik ben me er pas in gaan verdiepen toen ik van Tula hoorde via de kerk. Maar inmiddels is er een monument bij Riffort, dus ik hoop dat er nu meer aandacht voor is. Ook in het onderwijs.”

Door Jamila Baaziz