Veel mensen blijken geen idee te hebben dat er een viering is op 17 augustus (foto: Elisa Koek)

Veel mensen blijken geen idee te hebben dat er een viering is op 17 augustus – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – Het is 17 augustus tegen 17.00 uur. Het busstation staat vol met mensen die naar huis willen. Dat 220 jaar geleden de opstand van Tula begon bij Landhuis Knip is iedereen vergeten. “Ow jeetje, ik denk er nu pas aan”, zegt een oudere dame beschaamd. “Ik heb de hele dag gewerkt en wil gewoon naar huis.”

In 2010 werd Tula benoemd tot nationale held van Curaçao, maar een echte held wil niet iedereen hem noemen. “Het is mooi wat hij heeft geprobeerd, maar ik zie mensen als Martin Luther King of Marcus Garvey eerder als held.”

Een reportage door Elisa Koek

De Tula-herdenking in het Rif trok zoals gewoonlijk een paar honderd bezoekers. Dat dit er niet meer zijn, vindt Frank Quirindongo van Platform Slavernijverleden niet erg: “De laatste tijd komen er steeds iets meer mensen en de erkenning groeit. Iedereen die zich inzet voor emancipatie voor burgers, weet dat dit een hele lange weg is dus we worden niet gefrustreerd en gaan gewoon door.”

Veel mensen op het busstation blijken geen idee te hebben dat er een viering is op 17 augustus. Hoewel de aankondiging volgens Quirindongo in verschillende media heeft gestaan, geeft hij toe dat de bekendheid beter zou kunnen: “We hebben geen marketingbudget of iets dergelijks: er is simpelweg geen geld voor.”

Door Elisa Koek