tula monumentRIF – De strijd van Tula begon gisteren 218 jaar geleden bij Landhuis Knip. Het begin van deze strijd wordt elk jaar gevierd op Curaçao met Tula-dag. Er worden vaak activiteiten georganiseerd zoals tentoonstellingen, optredens en de officiële herdenking bij het Rif.


Net honderd mensen zijn er om 19.00 uur te vinden in de stoelen en aan de bar die bij het Rif zijn neergezet. “Mensen komen vaak laat op zulk soort dagen”, stelt Frank Quirindongo, voorzitter van Platform Slavernijverleden en organisator van de herdenking. Elke jaar trekt de herdenking een paar honderd mensen.

Luister naar de reportage van Elisa Koek


Terwijl de film Tula, The Revolt voor uitverkocht bioscoopzalen zorgt, blijkt de interesse in de Tula-herdenking minder bij het Curaçaose volk. Rond 20.00 uur zijn de paar honderd stoelen vol, zoals Quirindongo voorspelde, maar daar houdt het bij op. Dat relatief weinig mensen de herdenking bezoeken, heeft volgens Quiridongo te maken met bewustwording.“Het is een proces en we staan pas aan het begin. Dat een films als Tula, The Revolt goed wordt bezocht helpt ons alleen maar meer aandacht te krijgen voor het onderwerp.”


Aan de promotie van de herdenking ligt het volgens de voorzitter niet. Er zijn persberichten verstuurd en verschillende programma’s gewijd aan de herdenking. “We hebben bijna 10.000 gulden gebruikt voor de promotie, dit is heel veel geld voor ons. We gaan door met het promoten en langzaam zullen meer mensen zich bewust worden van hun geschiedenis.”


Door Elisa Koek