Zangeres Giovanna op het Grachtenfestival. Op de achtergrond het ZO Gospel Choir. Foto: Pieter Hofmann

Zangeres Giovanca op het Grachtenfestival. Op de achtergrond het ZO Gospel Choir – foto: Pieter Hofmann

AMSTERDAM – Op de negentiende editie van het Grachtenfestival is zondagmiddag de Curaçaose verzetsheld Tula muzikaal herdacht. Het ZO Gospel Choir, Shirma Rouse en Giovanca verzorgden een eerbetoon.

Met het concert moet Tula meer bekendheid krijgen onder een breder publiek. Op 17 augustus 1795 leidde Tula een van de belangrijkste slavenopstanden in de geschiedenis van de Nederlandse Antillen.

Een reportage door Pieter Hofmann

Lady Shaynah (ZO Gospel Choir) vindt het ‘heel fijn’ dat Tula herdacht wordt. “Wie weet hoe lang de slavernij nog doorgegaan zou zijn als de slaven niet zelf hadden gezegd: hey wacht even, er is iets mis! Die push was nodig en daar speelde Tula een grote rol in. Het was heel gevaarlijk wat hij deed, voor iets wat we nu als vanzelfsprekend zien: vrijheid.”

Muziek
Het concert is georganiseerd door het NiNSee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) en de Vereniging Antilliaans Netwerk. Antoin Deul van NiNSee: “De muziek was een belangrijke bron voor tot slaaf gemaakten om hun motivatie uit te putten om onder het juk van de slavernij te overleven. Muziek was ook een geheimtaal. Drums werden gebruikt om elkaar boodschappen te sturen. Daarmee zijn ook opstanden op plantages voorbereid.”

De kennis over Tula blijft achter bij een deel van de Grachtenfestivalgangers. Een vrouw op leeftijd, gevraagd of ze weet wie Tula was: “Geen idee. Hij leidde een slavenopstand? Interessant, bedankt voor het weetje.” Ze vindt het een goede zaak dat de Nederlandse geschiedenis uit een ander perspectief belicht wordt, zegt ze desgevraagd. “Heel erg goed, als we maar helder blijven dat het geschiedenis is. En dat we de geschiedenis niet naar nu vertalen. Om over zwarte piet te spreken: dat is geschiedenis, en heeft niet meer de betekenis van vroeger.”

Onderwijs
Deul wijt het kennisgebrek aan het Nederlands onderwijssysteem. “De slavernijgeschiedenis is vrijwel onbekend. Het NiNSee probeert daarom het bewustzijn hierover te vergroten, want een man als Tula is een verzetsheld die thuishoort in de geschiedenisboeken en die elke Nederlander eigenlijk hoort te kennen.”

 

Door Pieter Hofmann