Twee zusjes vertrekken naar Nederland om te gaan studeren (foto: Elisa Koek)

Twee zusjes vertrekken naar Nederland om te gaan studeren (foto: Elisa Koek)

HILVERSUM – De begeleiding voor studenten uit Caribisch Nederland gaat binnenkort besproken worden tijdens een conferentie met alle betrokkenen. Dat zegt Jefferson Coffie van de afdeling Studiefinanciering van Rijksdienst Caribisch Nederland.

Ook Rinaldo Hassell, voorzitter van S4, zegt op korte termijn te gaan praten over de mogelijkheden voor intensievere begeleiding van deze groep.

Hassell wil graag dat er standaard meer mogelijkheden komen voor opvang en begeleiding, zowel in het aanbod zelf als in de duur van de begeleiding. BES-bursalen in Nederland kunnen nu in principe maar een jaar aankloppen voor hulp bij S4. Ook wil hij dat gekeken wordt naar ondersteuningsmogelijkheden voor bursalen die elders in het buitenland gaan studeren.

De bedoeling is dat alle instanties die betrokken zijn bij het begeleiden en steunen van de studenten aanwezig zijn, dus van S4 tot DUO en van de eilandsbesturen tot de Rijksdienst Caribisch Nederland. Een exacte datum voor de conferentie is nu nog niet bekend.

Basics
De huidige begeleidingsmogelijkheden voor de bursalen in Nederland blijken in de praktijk niet altijd te voldoen. “DUO regelt voor de BES-bursalen alleen een aantal basics voor het eerste jaar, omdat ze denken dat de studenten zich wel redden”, zegt Coffie. “Ze gaan er vanuit dat iemand die gaat studeren zelfstandig is en zelf alles kan regelen, maar vergeten dat studeren in Nederland voor Caribische studenten een grotere stap is.”

Daarbij komt dat S4 van DUO de opdracht krijgt om ‘zo goedkoop mogelijk’ de ontvangstservice voor de BES-bursalen te regelen. De vergoeding hiervoor komt namelijk uit de opstarttoelage die deze bursalen krijgen om zich hier te vestigen. S4 heeft de taak dat geld de eerste maanden te beheren en stort daarna het restant terug op de rekening van de bursaal. Hassell: “Wij proberen zoveel mogelijk geld over te houden voor de bursaal. Niet iedereen heeft behoefte aan een luxe ontvangst. Het is onze uitdaging om binnen het budget op een verantwoorde manier netjes met de bursalen om te gaan.”

Begeleiding
Studenten slechts één jaar begeleiden is te kort. Problemen komen vaak pas na het eerste studiejaar, merkt Hassell in de praktijk: “Het is kolder om te denken dat één jaar begeleiding altijd genoeg is. Dan gaan studenten juist twijfelen over hun keuze.” Hij wil kijken of er meer mogelijkheden zijn: “Ik zie wat de studenten zouden willen. Als het er niet is moeten we kijken of we het kunnen creëren.”

BES-bursalen kunnen nu kiezen uit drie opties: geen begeleiding, huisvesting en begeleiding of alleen begeleiding. De kosten hiervoor worden meestal betaald uit een opstarttoelage die BES-bursalen kunnen krijgen. Als zij kiezen voor een van de begeleidingsopties wordt dit bedrag de eerste maanden beheerd door S4. Zij helpen dan bij zaken als inschrijving bij de gemeente, het regelen van huisvesting, de ontvangst en aanmelding bij de opleiding.

Zowel Coffie als Hassell zien dat steeds meer studenten van deze drie eilanden zonder begeleiding – als zogenoemde freemover – naar Nederland komen. Deze groep kan niet terugvallen op begeleiding door een gespecialiseerde instantie en is op zichzelf aangewezen om alle zaken te regelen. Dat gaat niet altijd goed. “Ik ben er geen voorstander van”, zegt Coffie. Ook Hassell zou liever praten over opties om de service aan bursalen te verruimen. Een optie zou bijvoorbeeld kunnen zijn om aan alle BES-bursalen gratis een standaardservice te bieden, net zoals de Caribische Koninkrijkslanden doen.

Onrust over ontvangst
Op social media ontstond vorige week onrust over de gescheiden ontvangst van de bursalen uit Sint Maarten en die uit Sint Eustatius en Saba. Die laatsten zouden minder goed behandeld zijn. Dat de BES-bursalen een ander programma kregen, komt volgens Hassell doordat de Sint Maartense regering een uitgebreid pakket voor hun bursalen had geregeld. “Aan dat verschil kunnen wij als S4 weinig doen. DUO heeft voor de BES-bursalen een eenvoudig pakket afgesproken. Daar moeten wij ons aan houden.” Veel klachten hebben de twee niet ontvangen overigens.

Coffie denkt dat sprake was van een misverstand: “De bursalen van Statia en Saba moesten een paar uur wachten op de bursalen uit Bonaire, omdat die met een andere vlucht kwamen. Het welkom was samen, maar daarna kregen de Sint Maartense bursalen een ander programma met workshops en trainingen. Dat gaat puur om de kosten. De regering van Sint Maarten betaalt dat programma, maar DUO betaalt voor een basis begeleiding.”

Door Jamila Baaziz