KRALENDIJK – Achtien bursalen van Bonaire, één van Saba en twee van Statia vertrekken zondag samen met Jefferson Coffie van de Afdeling Studiefinanciering van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) met de KLM naar Nederland.

Jefferson Coffie vertrekt met de BES bursalen naar Nederland - foto: Belkis Osepa

Jefferson Coffie vertrekt met de BES bursalen naar Nederland – foto: Belkis Osepa

In totaal gaan 62 bursalen uit de Nederlandse Cariben naar Nederland om verder te studeren, maar slechts 21 studenten kiezen voor begeleiding, de anderen regelen alles zelf.

Luister naar het vraaggesprek van verslaggever Belkis Osepa met Jefferson Coffie

De studenten konden kiezen tussen twee soorten hulp: huisvesting- én begeleidingsservice of alleen voor de begeleidingsservice. De bursalen zijn vrij om te kiezen of ze begeleiding willen. Coffie: “De groep die helemaal zonder begeleiding gaat is inderdaad best groot. We noemen ze ‘free movers’. De meesten hebben familie en kennissen in Nederland wonen die ze verder helpt.”

Coffie is voorstander van begeleiding. “In de meeste gevallen gaat het niet goed. Maar sinds 10 oktober 2010 hebben de studenten de keus om op zich zelf naar Nederland te gaan. Wij weten wat een student allemaal moet doen voordat hij met zijn de studie begint. Daarom zijn wij voorstander van begeleiding. Maar het is hun geld en ze mogen zelf kiezen hoe zij het geld besteden.”

Elke BES-bursaal die naar Nederland vertrekt voor studie, krijgt op basis van de Wet Studiefinanciering BES een opstarttoelage van 7.235 dollar. Van dat bedrag moet de student die kiest voor begeleiding plus huisvesting 6.615 dollar voorschieten aan de ‘Sint Maarten Students Support Services’ (S4) die de BES-bursalen in Nederland opvangt. De student die alleen voor de begeleidingsservice kiest, betaalt 4.200 dollar.

Veel bursalen en hun ouders vinden die bedragen te hoog. Volgens Coffie worden de hoge tarieven als reden genoemd om zonder begeleiding naar Nederland te vertrekken. Coffie: “Ze vinden het bedrag te hoog, maar ze houden geen rekening met het feit dat eind september een verrekening plaatsvindt.”

Ruim 70 bursalen hebben deelgenomen aan de voorbereiding voor BES-studenten (VOBESS). Ze volgden een oriëntatiecursus en een cursus zelfredzaamheid. De VOBESS is breed opgezet en bestemd voor alle studenten die Bonaire, Saba en Sint Eustatius verlaten.

Er zijn ook 40 studenten die niet naar Nederland gaan maar die in de regio gaan studeren. Die groep kan nog aangroeien want gedurende het hele jaar kan studiefinanciering aangevraagd worden voor een studie in de regio. Vijftien studenten van de BES-eilanden gaan naar de Verenigde Staten voor hun verdere studie.


Door Belkis Osepa