Bonairiaanse studenten die met S4 begeleiding naar Nederland vertrekken

Bonairiaanse studenten die met S4 begeleiding naar Nederland vertrekken

KRALENDIJK – Sint Maarten Student Support Services (S4) begeleidt voor de derde keer studenten van Bonaire, Saba en Sint Eustatius die naar Nederland gaan.

 
Volgens de afspraken met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenshap (OCW) is de begeleiding voor slechts één jaar. Bestuursvoorzitter Rinaldo Hassell van S4 ziet dit als een kleine tekortkoming.

Belkis Osepa in gesprek met Rinaldo Hassell

Op 3 augustus vertrekken tien bursalen van Bonaire, vijf van Statia en twee van Saba naar Nederland. De Bonairiaanse bursalen en hun ouders kregen donderdag informatie van S4 en de Afdeling Studiefinanciering Caribisch Nederland over de reis, begeleiding en huisvesting.

 
Informatie
Hassell en S4-manager Roos Leerdam-Bulo zijn de afgelopen week langs alle drie eilanden gegaan. Ook hebben ze workshops gegeven en informatie verstrekt aan de Sint Maartense bursalen. Deze studenten worden de eerste twee jaren van hun studie intensief begeleid. Daarna blijft S4 contact houden met de studenten.

 
Hassell wenst dat de begeleiding voor de BES-bursalen ook uitgebreid wordt. “In het eerste jaar begint het spannend te worden. We adviseren een begeleiding voor hun hele loopbaan als student, vooral de eerste twee jaren.” Hassell geeft aan dat de studenten na het eerste jaar nog altijd terecht kunnen bij S4. “We verkopen geen nee.”

 
Niet alleen tien studenten van Bonaire vertrekken naar Nederland. Er zijn in totaal honderdvijftig studiefinancieringsaanvragen binnengekomen. Ze worden niet allemaal toegekend, zegt Jefferson Coffie van de Afdeling Studiefinanciering Caribisch Nederland. Hij heeft nog geen concrete cijfers van het aantal vertrekkende studenten.

 
Door Belkis Osepa