Roy Pieters - foto: Nico van de Ven

Roy Pieters – foto: Nico van de Ven

HILVERSUM –De meeste aandacht in Nederland gaat uit naar het kleine percentage criminele Antillianen, terwijl het met de overgrote meerderheid juist erg goed gaat.

Dat zegt Roy Pieters, die het raar vindt dat de positieve zaken onderbelicht blijven: “Wij geven ook veel aan Nederland. Maar als het positief is gaat het etiket ‘Antilliaan’ eraf.”

Roy Pieters in gesprek met Naeeda Aurangzeb

De Antilliaanse eilanden dragen veel positiefs bij aan het Koninkrijk en dat zou ook in Nederland bekend moeten zijn, vindt Pieters. “In de Tweede Wereldoorlog zorgden Curaçao en Aruba voor 75 procent van de brandstof die gebruikt is. Mensen als George Maduro en Boy Ecury zaten in het verzet, en de eilanden zamelden geld in voor de slachtoffers van de watersnoodramp in 1953. Maar dat is in Nederland nauwelijks bekend.”

Geld
Nederland focust teveel op het kleine deel criminele Antillianen, meent Pieters. En eigenlijk gebeurt dat vooral als daar een financiële aanleiding voor is. Pieters constateert dat de problemen met Antillianen alleen als ‘problematisch’ gezien worden als er geld is om de problemen aan te pakken: “Op het moment dat het geld opdroogt, houden de problemen van de gemeentes ineens op te bestaan.”

Bosmanwet
De Bosmanwet maakt volgens Pieters een verschil tussen Nederlanders dat niet gemaakt zou mogen worden. “Een Antilliaan kan geen andere paspoort nemen dan het Nederlandse.” Bij dat paspoort hoort de mogelijkheid om in Nederland te wonen, vindt hij. “Net zoals dat geldt voor bijvoorbeeld mensen van Terschelling. Die mogen zich overal vestigen, terwijl een Nederlander zich vanwege de kleinschaligheid van het eiland daar ook niet zomaar kan vestigen.”

Pieters denkt niet dat de Bosmanwet er echt gaat komen: “De wet is stemmentrekkerij van de VVD”. Wel maakt hij zich zorgen over een eventuele Rijkswet Personenverkeer. Omdat daarover uiteindelijk gestemd wordt in de Rijksministerraad, waar de stem van de Cariben altijd in de minderheid is.

Pieters was in 2013 Gevolmachtigde Minister van Curaçao tijdens het zakenkabinet. Hij is ruim 20 jaar voorzitter geweest van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCaN), is betrokken bij de Tilburgse Antillianenorganisatie SAT, bekleedde diverse directeursfuncties in de medische sector en coacht momenteel Antilliaanse toptalenten.

Door Jamila Baaziz