Minister Ronald Plasterk - foto: Leoni Leidel-Schenk

Minister Ronald Plasterk – foto: Leoni Leidel-Schenk

DEN HAAG – Of het nu linksom of rechtsom is, met een Nederlandse wet of toch met een rijkswet: als het aan het huidige Nederlandse kabinet ligt komt er op termijn een regeling die voorwaarden stelt aan het reizen binnen het Koninkrijk.

Dat laat minister Plasterk van Koninkrijksrelaties vandaag weten tijdens een debat over de Koninkrijkconferentie in de Tweede Kamer.

Aanleiding voor zijn uitspraak zijn de vragen van onder meer Gert-Jan Segers (ChristUnie) en Sietse Fritsma (PVV) over de wijze waarop Plasterk over de Bosmanwet zal spreken als daar vragen over komen van de andere Koninkrijkslanden. Plasterk geeft daarbij toe dat ‘het regeerakkoord leidend is’. “Als deze wet niet doorgaat moet het kabinet dit zelf oppikken, rekening houdend met internationale verdragen”, aldus de minister.

Omdat de Bosmanwet nog in behandeling is, zal Plasterk er inhoudelijk niet al te veel over zeggen, meldt hij desgevraagd, maar wel ‘dat er nog geen meerderheid is voor het wetsvoorstel in zijn huidige vorm’. Hij wijst er verder op dat een Rijkswet Personenverkeer ook nog steeds op de agenda staat, ook al zijn de ontwikkelingen hieromtrent minimaal geweest de laatste jaren.

Rijkswet
Om het personenverkeer in het Koninkrijk goed te regelen willen veel Nederlandse partijen het liefst een rijkswet om dit te regelen. Deze wet wordt in overleg met alle landen van het Koninkrijk gemaakt en kan ook problemen oplossen voor reizigers tussen bijvoorbeeld Aruba en Sint Maarten, of Bonaire en Curaçao. Maar omdat de overige landen in het Koninkrijk daar weinig voor voelen, kan het zijn dat er toch een Nederlandse regeling komt, zoals de initiatiefwet van VVD’er André Bosman.

De Koninkrijksconferentie is een jaarlijks overleg tussen de premiers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de Nederlandse minister. De conferentie vindt plaats op Aruba op 2 april. Vorig jaar was er een Koninkrijksberaad in plaats van een conferentie.

Door Jamila Baaziz