Rudy Reker (LPF)

Rudy Reker (LPF) 

EINDHOVEN – Op plekken waar problemen zijn met Antillianen in Eindhoven moeten camera’s geplaatst worden. Dat zegt Rudy Reker, fractieleider van de Lijst Pim Fortuyn in Eindhoven.

Reker vindt zelfs dat er een visumplicht moet komen voor probleemgevallen: “Als ze in Eindhoven overlast geven, dan kunnen ze beter op Curaçao blijven”.

Reportage over Antillianen in Eindhoven, deel 3 (bijdrage: Sam Jones)

De aanpak van ‘probleem- Antillianen’ speelt niet alleen in Eindhoven. Ook de landelijke politiek zit ermee. VVD-kamerlid André Bosman is bezig met een initiatiefwet, de Bosman-wet, die het kansarme Antillianen moeilijk maakt om zich in Nederland te vestigen. Reker, die niet van de wet afwist, staat volledig achter de wet en gaat zelfs verder. “Maak het ze onmogelijk dat ze hier naartoe komen”, zegt hij doelend op criminele en overlast veroorzakende Antillianen.

Stout
Antillianen en een enkele Afrikaan die rondhangen bij de Vestdijk in Eindhoven, voelen zich intussen niet serieus genomen. Ze maken veel lawaai maar doen – zo op het oog – geen vlieg kwaad. Passanten lopen met een boogje om de mannen heen. Kapper Presley, die de jongens weleens over de vloer krijgt in zijn zaak, begrijpt ze. Hij was zelf vroeger ook geen lievertje. “Ik ben ook stout geweest”.

Zijn ouders hebben wel geprobeerd hem op het rechte pad te houden maar ‘je wil toch van de straat leren’. Hij wilde snel geld verdienen, maar op Curaçao was niet veel werk ‘en daarom komen we hier om te kijken of het hier beter is, maar dat lukt dan ook niet…’. Inmiddels gaat het goed met Presley. Hij heeft zelfs een project bedacht om op bescheiden schaal andere Antilliaanse jongeren te helpen. “Kijk, ik kan ze les geven om te leren knippen. Om geld te maken. Scholing en werk, daar gaat het om.”

Gerard Wijngaarden van het Platform Antilliaans en Arubaans Beraden in Eindhoven ondersteunt Presley in zijn kleinschalig project. Hoewel hij beseft dat de die hard probleemgevallen de boot missen: “Jongens die bezig zijn met drugs, die zul je niet meer op de arbeidsmarkt kunnen krijgen.” Maar de grote groep Antillianen die vaak ook psychologische problemen hebben, ‘daar moet je me aan de slag’.

Door Sam Jones