De Aedes Aegypti of denguemug, die naast dengue ook chikungunya verspreidt. Foto: Wikipedia

De Aedes Aegypti of denguemug, die naast dengue ook chikungunya verspreidt – foto: Wikipedia

PHILIPSBURG – Het Chikungunya-virus houdt de gemoederen in St. Maarten behoorlijk bezig. De overheid lanceerde begin februari een voorlichtingscampagne in combinatie met een groots opgezet buurtonderzoek en een schoonmaakactie, waarbij autowrakken en andere bronnen voor stilstaand water zonder pardon zouden worden opgeruimd.

 
Na de introductie is het echter stil geworden. Ook Rosalie Williams werd zeven weken geleden getroffen door het virus. Zij is de eerste die openlijk over haar ervaringen met de besmetting spreekt.

 
Voet
“Ik werd midden in de nacht wakker en merkte dat ik mijn voet niet meer kon bewegen,” zegt ze. Het ongemak bleek al snel geen verzwikking te zijn, maar Chikungunya. Williams ging aanvankelijk niet naar een dokter, denkend dat er geen genezing voor de ziekte bestaat.

 
Ze nam paracetamol tegen de hevige gewrichtspijn en toen dat niet hielp kwam ze uiteindelijk toch in het medische circuit terecht. Een dokter schreef haar het anti-ontstekingsmiddel Naproxen voor. Daarmee verdween de gewrichtspijn die typerend is voor Chikungunya, maar ze kreeg er ernstige bijverschijnselen zoals heftige maagpijn voor terug. Ze stopte met Naproxen, nam een middel tegen de maagpijn en knapte weer op. Echter, nadat de maagpijn over was, kwamen de Chikungunya verschijnselen weer naar boven.

 
Williams is sinds een week weer volledig aan het werk maar als ze ‘s avonds thuiskomt, is ze uitgeput en nergens meer toe in staat. “Ik loop nog steeds niet goed, het is alsof er iemand een baksteen op mijn voet heeft laten vallen,” zegt ze.

 
Testen
Williams is teleurgesteld over de inspanningen van de overheid, die volgens haar geen of onvoldoende testen uitvoert. “Je hebt data nodig,” zegt ze. “Maar omdat er geen genezing is, wordt er niet getest.” Plaatselijke artsen, die anoniem willen blijven, hebben overigens hun twijfels geuit over het nut van testen, aangezien zij zich in staat achten een juiste diagnose te stellen. Ze beschouwen testen als geldverspilling ten behoeve van nutteloze statistieken.

 
Eind februari uitte Jeff Berger, uitgever van de invloedrijke online toerisme nieuwsbrief St. Maarten Weekly News veel kritiek op de ‘gebrekkige manier’ waarop St. Maarten ‘paniekerige’ berichtgeving in Amerikaanse en Canadese media weerspreekt. Volgens Berger zal deze lakse houding ertoe leiden dat tienduizenden toeristen het eiland dit seizoen zullen mijden.

 
Stilstaand water
De door de overheid aangekondigde schoonmaakactie lijkt zich in een dalletje te bevinden. Aanvankelijk was de boodschap dat autowrakken en andere objecten, die stilstaand water kunnen bevatten, na een waarschuwing binnen twee dagen van de straat zouden worden gehaald. Op een locatie in Sucker Garden staan echter een groot aantal kapotte wasmachines nagenoeg op straat uitgestald. Die zijn tijdens het buurtonderzoek in februari ongetwijfeld opgemerkt, maar tot op heden is er geen enkele stap ondernomen om ze te verwijderen.

 
Vanaf het eerste geval op 6 december vorig jaar, heeft St. Maarten tot en met 20 februari 115 gevallen van Chikungunya geregistreerd. Daarvan moest slechts een patiënt in het ziekenhuis worden opgenomen. In de laatste week van vorig jaar registreerde Mexico meer dan 18.500 gevallen van zware dengue; daarvan overleden maar liefst 104 patiënten.

 
Door Hilbert Haar