De aedes aegypti brengt zowel Chikungunya als Dengue over

De aedes aegypti brengt zowel Chikungunya als Dengue over

WILLEMSTAD – Het Chikungunya virus verspreidt zich razendsnel over Curaçao. Huisartsenpraktijk Jansen ziet dagelijks gemiddeld twintig patiënten die alle symptomen hebben van de ziekte en geeft aan dat het grote effecten heeft voor de economie in verband met ziekmeldingen.

De huisarts verwacht dat de verspreiding grotere vormen gaat aannemen als de regentijd aanbreekt. De drager van het virus, de Aedis aegypti mug, zal zich in de regentijd naar verwachting in groten getale gaan voortplanten.

Besmettingen
Het precieze aantal besmettingen is moeilijk in te schatten. Veel patiënten gaan namelijk niet naar de dokter. De Caribbean Public Health Organization (CARPHA) geeft aan dat op Curaçao per 15 september 58 geconfirmeerde besmettingen zijn maar dat vermoed wordt dat meer dan 600 mensen de ziekte onder de leden hebben.

 
Ook de Panamerican Health Organisation heeft ondertussen een epidemiologisch alert uitgevaardigd. “Alle landen moeten hun pogingen om dengue en Chikungunya te voorkomen en controleren integreren. Het seizoen waar meer besmettingen van dengue geconstateerd zullen worden komt eraan en dat geldt ook voor Chikungunya”, geeft Luis Gerardo Castellanos, hoofd van de Neglected, Tropical and Vector-Borne Diseases unit van PAHO/WHO’s. Beide organisaties raden aan patiëntenzorg, communicatie, epidemiologische controle, de capaciteit voor diagnosestelling in laboratoria en muggencontrole op te schroeven.

Santo Domingo
Het consulaat van de Verenigde Staten heeft voor Santo Domingo een zogenaamde ‘public health concern’ waarschuwing uitgevaardigd. Amerikaanse ingezetenen die naar het eiland afreizen worden aangeraden zich te melden bij het ‘Smart Traveler Enrollment Program’. De schatting is dat zich op het Caribische eiland meer dan 150.000 Chikungunya gevallen hebben voorgedaan.

Door Michelle da Costa Gomez