De Aedes Aegypti of denguemug, die naast dengue ook chikungunya verspreidt. Foto: Wikipedia

De Aedes Aegypti of denguemug, die naast dengue ook chikungunya verspreidt – foto: Wikipedia

PHILIPSBURG – Jeff Berger, eigenaar van JMB Communications in Massachusetts en uitgever van de invloedrijke elektronische nieuwsbrief St. Maarten Weekly News, uitte deze week ernstige kritiek op de manier waarop de regering in St. Maarten omgaat met de chikungunya-crisis.


Berger voorziet een scherpe daling in het toerisme in maart omdat de overheid heeft verzuimd overdreven berichtgeving in de Verenigde Staten en Canada tegen te spreken. Berger verwacht dat ‘tienduizenden toeristen’ zullen wegblijven uit vrees voor een besmetting met het virus.


Berger wijt de situatie aan een gebrek aan geplande, gestructureerde en positieve public relations activiteiten in de Amerikaanse en Canadese media. “De bevolking aansporen om preventieve maatregelen te nemen heeft alleen effect op het eiland. Het grotere probleem is het weerspreken van misinformatie overzee. Daar schijnt het eiland niets aan te doen”, aldus Berger in zijn nieuwsbrief.


Reispaniek
Berger stelt voorts dat misleidende en negatieve reisadviezen door overheden in Amerikaanse staten en in Canada ‘een redelijk gevoel van reispaniek hebben veroorzaakt onder met name oudere timeshare eigenaren.’


Berger uitte voorts kritiek op de sociale verzekering organisatie SZV die via sms de waarschuwing laat uitgaan dat chikungunya levensbedreigend is. “Chikungunya is helemaal niet levensbedreigend,” schrijft Berger.


200.000 lezers
De nieuwsbrief St. Maarten Weekly News wordt door ongeveer 200.000 Amerikanen en Canadezen met belangstelling voor het eiland gelezen. Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog niet op de kritiek gereageerd.


Door Hilbert Haar