De aedes aegypti brengt zowel Chikungunya als Dengue over

De aedes aegypti brengt zowel Chikungunya als Dengue over

KRALENDIJK – De eerste Chikungunya-besmetting is vastgesteld op Bonaire. Hoogstwaarschijnlijk heeft de patiënt de ziekte opgelopen in het buitenland.

 
Dat meldt de Afdeling Publieke Gezondheidszorg/GGD Bonaire. Volgens afdelingshoofd Alcira Janga-Jansen zijn preventieve maatregelen getroffen. “Het gaat inderdaad om dezelfde maatregelen als bij Dengue. We monitoren de situatie nauwlettend. De bestrijding van Chikungunya en Dengue gebeurt volgens de richtlijnen van de World Health organization (WHO) en de gezondheidsorganistie Paho.”

 
Janga-Jansen gaat om privacyredenen niet in op het recent bevestigde geval. Het is ook niet bekend in welk land de patiënt Chikungunya heeft opgelopen. De Afdeling Publieke Gezondheidszorg/GGD Bonaire werkt binnen een netwerk aan de bestrijding van virusbesmettingen.

 
Sint Maarten
Sinds oktober 2013 komt Chikungunya voor in de Cariben, zoals in Guadaloupe. Op Sint Maarten is sinds begin dit jaar sprake van een uitbraak van het Chikungunya-virus. Op de andere voormalige Antilliaanse eilanden is de besmetting nog niet geconstateerd. In januari meldde de GGD op Curaçao dat het virus nog niet is gesignaleerd op het eiland.

 
De Afdeling Publieke Gezondheidszorg/GGD Bonaire adviseert stilstaand water tegen te gaan om zoveel mogelijke broedplaatsen van de Aedes aegypti-mug te voorkomen. En om de steek van de mug te voorkomen, moet men zich extra goed beschermen tegen muggebeten. De symptomen van Chikungunya zijn onder andere koorts, pijnlijke gewrichten en huiduitslag.

 
Door Belkis Osepa