De Aedes Aegipti mug, ook wel Yellow Fever mug genoemd, is de overbrenger van Zika, Chikungunya en Dengue - foto: Elisa Koek

De Aedes Aegipti mug, ook wel Yellow Fever mug genoemd, is de overbrenger van Zika, Chikungunya en Dengue – foto: Elisa Koek

WILLEMSTAD – De GGz (Geneeskundige en Gezondheidszaken) heeft al weken niet alle cijfers van het aantal Zika-besmettingen gehad. Dat vertelt Izzy Gerstenbluth, epidemioloog bij GGz. “We gaan uit van cijfers van verschillende laboratoria en dat laat soms even op zich wachten. Ik gok dat er nu zo 300 bevestigde gevallen zijn, maar het is nattevingerwerk. Bovendien ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk vijf keer hoger.”

Volgens Radjin Steingrover, microbioloog bij het Analytisch Diagnostisch Centrum (ADC) met acht prikcentra op het eiland, worden de rapportages eens per maand doorgegeven. Ook hij is sceptisch over de cijfers en legt uit dat ze weinig zeggen. “We weten inmiddels dat bij een deel van de Zika-patiënten het virus helemaal niet te detecteren is.”

Verslaggever Elisa Koek in gesprek met Izzy Gerstenbluth

Gerstenbluth benadrukt dat er nog steeds veel onbekend is over Zika, maar ook over bijvoorbeeld Chikungunya. Beide ziektes zijn in verband gebracht met het Guillain Barre syndroom. “Maar ook andere infectieziektes zoals Dengue of buikgriep kunnen dit veroorzaken.” Op Curaçao komt het syndroom relatief veel voor en daarom worden patiënten die verschijnselen hebben van Dengue, Chikungunya en Zika al jaren geturfd en bijgehouden.

Huisbezoek
Als iemand wordt doorgestuurd naar het laboratorium voor een test, ontvangt GGz meteen een melding en gaat dan op huisbezoek. “We wachten niet meer op de uitslag”, vertelt Gerstenbluth. “Het feit dat een dokter gedacht heeft aan een vector-borne disease, is genoeg om de hygiënische zorg te laten kijken of er broedplaatsen zijn. Als het gaat om een public health response, is dat toelaatbaar en nodig.”

Niet te detecteren
Bij het ADC zijn tot eind juni ongeveer 700 mensen getest op Zika waarvan 161 positief, maar de waarde van de test is beperkt. Zika kan niet lang worden gedetecteerd en inmiddels blijkt dat het virus bij sommigen helemaal nooit te zien is. “Door op antistoffen te testen, zagen we dat mensen die negatief waren getest op Zika, later wel antistoffen hadden”, vertelt Steingrover. “Ze reageren anders of hebben een andere vormen van het virus.”

Sinds vorige maand is een test beschikbaar die antistoffen detecteert. Deze test wordt alleen nog niet vergoed, omdat de afspraken met SVB nog niet rond zijn. Als iemand de test toch wil doen, kost dit 250 gulden.

Zwangere vrouwen
Bij de Kraamkliniek worden nu alle vrouwen met klachten, meteen doorgestuurd naar de gynaecoloog voor een test. Maar ook hier bestaat de kans dat een vrouw bij de 80 procent hoort die geen klachten heeft. “Hierom voeren we een extra echo uit met 33 weken”, vertelt verloskundige Amanda Adriaansen. “Tot nu toe hebben we niets bijzonders gezien.”

Inmiddels zijn er wel zwangere vrouwen op Curaçao met het Zikavirus. Volgens Gerstenbluth is er is nog geen geval van microcefalie in verband met Zika gerapporteerd. Hij stelt dat de kans sowieso klein is dat er een significante verandering te zien zal zijn. “De frequentie waarbij verwacht wordt dat microcefalie in verband met Zika voorkomt, is 1 op de 2000 geboortes. Wat statistiek betreft, zal er dus weinig veranderen, maar dit neemt niet weg dat het niet erg is voor degene bij wie het juist wel voorkomt. Elk geval is er een te veel.”

Door Elisa Koek