Cursisten van het Sociaal Vormend Traject beginnen aan hun lange mars - Foto: Defensie Voorlichting

Cursisten van het Sociaal Vormend Traject beginnen aan hun lange mars – Foto: Defensie Voorlichting

WILLEMSTAD – “Ik was stout, ik verkocht drugs. Ik zag dat mijn vader ‘snel geld’ verdiende, dat wilde ik ook. Maar ik besefte goed dat ik zo’n leven niet wilde leiden.” Aan het woord is korporaal Henriquez. Op marine kazerne Suffisant geeft hij leiding aan jongeren die het Sociaal Vormend Traject (SVT) volgen. Dat zijn ook erg stoute jongeren, maar die zijn zoekende naar het rechte pad, eigenlijk net als hun korporaal.

Henriquez is amper 21 jaar en een snelle leerling. Nog geen drie jaar geleden kwam hij zelf binnen, behoorlijk onhandelbaar. Veel jongens die zich aanmelden moeten eerst afkicken, maar drugs gebruikte Henriquez niet. “Zo dom was ik niet. Ik heb een goed hoofd, ik kan goed leren.”

Henriquez – op de kazerne wordt iedereen bij de achternaam genoemd – rondt in drie jaar tijd het SVT af, stroomt dan gelijk door naar de opleiding voor de Curaçaose militie en volgt aansluitend met succes de opleiding tot korporaal. Drie weken geleden is Henriquez gestart in zijn nieuwe functie, die van bakmeester (korporaal bij de marine). Hij begeleidt 36 jongens. Die zijn, na een wervingsperiode van vijf maanden, met het SVT gestart.

Militaire insteek
“Het is een zeer intensieve werving, waarbij de jongeren fysiek en psychologisch getest worden”, vertelt Hoofd Opleidingen Anton van den Berg, mentor van de SVT. “Ze krijgen te maken met groepsdynamiek en fysieke belasting. We maken geen militairen van ze, maar we gebruiken de militaire insteek om zo gedragsverandering te krijgen.”

De jongens mogen zes maanden geen crimineel gedrag vertonen en moeten clean zijn; de Fundashon pa Maneho di Adikshon test ze van tevoren. Toch gaat er in de eerste weken nog wel eens iets fout. “Deze jongens zitten hier niet voor niets. Ze stelen van elkaar, ze liegen, hun vrienden gooien zakjes drugs over de schutting. Het is voor ons de uitdaging om ze om te vormen, dus bij een incident kijken we wat we er aan kunnen doen. Maar als iemand niet wil leren, vliegt hij er uit.”

Respect tonen
Van de 36  jongeren zijn er vijf met zeer laag werk- en denkniveau, zeven die nog drugsproblemen hebben en vijf jongens met agressieproblematiek die wat heftiger is dan bij anderen. Een behoorlijke uitdaging voor de kersverse korporaal om deze mannen in het gareel te houden.  “Het was zeker wennen in het begin. Ik had het moeilijk toen ze de eerste dagen geen respect wisten te tonen”, vertelt Henriquez. Maar na een week kamperen tijdens de bivak en twee weken op de kazerne gaat het nu goed. “Er kwam een cursist vlak voor me staan en keek in mijn ogen. Hij wilde provoceren, omdat ik jonger ben. Ik heb hem gezegd: “Jij bent ouder maar kijk waar ik ben en waar jij bent. Voor veel jongens ben ik nu een voorbeeld.”

Trots
Van den Berg is trots, omdat Henriquez toch wel het schoolvoorbeeld is van wat SVT voor de jongens kan doen. “Het is een unieke kans en vaak ook nog de enige kans voor deze jongens om iets te maken van hun leven. Henriquez is mijn man, ik heb hem binnen zien komen. Als ik zie hoe hij het nu doet, maakt me dat blij.”
Niet alleen Van den Berg is trots op zijn pupil, de moeder en broer van Henriquez zijn dat, zijn oma en zelfs zijn vader, bij wie hij in huis woont. En Henriquez, die is op zijn beurt trots op zijn vader. “Mijn vader heeft zijn werkzaamheden op de straat ook stopgezet. Hij is op zoek naar een baan en gaat waarschijnlijk aan de slag bij de Isla.”

Lees ook deel 2 : SVT: succes door maatwerk

Door Anneke Polak