Cursisten van het Sociaal Vormend Traject beginnen aan hun lange mars - foto: Defensie Voorlichting

Cursisten van het Sociaal Vormend Traject beginnen aan hun lange mars – foto: Defensie Voorlichting

WILLEMSTAD – Een lid van de Curaçaose militie is vanmorgen opgepakt, omdat hij gisteren een collega neerschoot. Nog geen maand geleden werden er meerdere miliciens aangehouden vanwege bedreiging, mishandeling en aanranding.

 
Ondanks de oplopende incidenten, wil woordvoerder van de Koninklijke Marine Maartje van der Maas geen conclusies trekken. “Er is niets bekend over de achtergrond van de miliciens of de precieze inhoud van het incident. Bovendien ligt de eerste verantwoordelijk van de militie en het Sociaal Vormend Project bij het Land Curaçao.”

Elisa Koek in gesprek met Maartje van der Maas

De Koninklijke Marechaussee doet onderzoek naar het schietincident. Hierbij is een 20-jarige milicien aangehouden op verdenking van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel en/of poging tot doodslag bij een 21-jarige milicien.

 
“We wachten eerst het onderzoek af”, gaat Van der Maas verder. “Hierna kan er gekeken worden of er eventueel iets moet worden aangepast aan screenings of procedures, maar nu is dat nog te vroeg. Deze beslissing ligt bij het Land Curaçao. Natuurlijk helpen wij hen hiermee.”

 
‘Militie los van SVT’
De Koninklijke Marine helpt jongeren van het SVT-project voor vijf maanden. Hierna is het volgens Van der Maas weer aan Curaçao. “Zij kunnen vervolgens een vervolgopleiding kiezen of solliciteren. De Curaçaose militie staat hier volledig los van. Buiten het feit dat ze beide op de kazerne zitten, hebben deze op zich weinig met elkaar te maken.”

 
Door Elisa Koek