Cursisten van het Sociaal Vormend Traject beginnen aan hun lange mars - foto: Defensie Voorlichting

Cursisten van het Sociaal Vormend Traject beginnen aan hun lange mars – foto: Defensie Voorlichting

WILLEMSTAD – Het Sociaal Vormend Traject (SVT) ligt volgens woordvoerder van de Koninklijke Marine Maartje van der Maas niet onder vuur door de aanhouding van instructeurs en cursisten van de Curaçaose militie. “Het SVT is een traject om jongeren een startkwalificatie te geven. Waar zij daarna solliciteren en aangenomen worden, heeft daar niets mee te maken.”


Volgens Van der Maas is het bovendien niet zeker dat de verdachten een SVT hebben gevolgd van de marine. “Er zijn oud-SVT’ers die solliciteren bij de Curaçaose militie, maar ook genoeg andere mensen die daar aan de slag gaan. Wellicht zijn de verdachten van de oude garde.”

Elisa Koek in gesprek met Maartje van der Maas

Deze week werden zeven personen aangehouden voor strafbare feiten als bedreiging, mishandeling en aanranding. Bekend is dat ten minste drie mannelijke verdachten werkzaam zijn bij de Curaçaose militie; zij zijn geschorst. Of er meer personen worden aangehouden, is niet bekend.


Beelden
“We gaan voorlopig uit van zeven verdachten”, vertelt woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee Robert van Kapel. “We vermoeden dat er ook beelden zijn van de strafbare feiten, maar hebben deze nog niet kunnen bemachtigen. Als de beelden in het bezit zijn van iemand zou dit betekenen dat er bewijsmateriaal is achtergehouden en dit is ook strafbaar.”


De Marechaussee houdt zich bezig met het onderzoek, maar kan verder niets melden over de achtergrond van de verdachten. “Het SVT is een project van de marine, wij hebben alleen de aangifte ontvangen en het Openbaar Ministerie beslist hier verder over. Eventuele consequenties liggen ook bij de marine”, zegt Van Kapel.


Niet crimineel
Jongeren die een SVT traject volgen, kiezen hier zelf voor. Van der Maas benadrukt dat lang niet alle jongeren die het traject volgen iets op hun kerfstok hebben. “Sommigen zijn inderdaad in aanraking geweest met de politie, maar lang niet allemaal. Veel jongeren komen uit een omgeving waar ze niet gemakkelijk verder komen: ze hebben geen kansen en via SVT krijgen zij een eerlijke start. Veel van deze jongeren zijn niet crimineel en het is ook heel vervelend als zij wel als zodanig worden gezien.”


Volgens Van der Maas kan SVT gezien worden als een soort basisschool. “Nederlandse militairen en Curaçaose miliciens leren de jongeren basiswaarden zoals samenwerking, discipline en controle nemen over je eigen leven. Zonder deze basis red je het niet tijdens een vervolgopleiding en toekomstige baan.” De meesten kiezen inderdaad een eenjarige vervolgopleiding na SVT. Deze worden aangeboden door het ministerie van Onderwijs. “Oud-SVT’ers komen vaak terecht in de beveiliging, de zorg of gaan werken als lasser of ICT-er. Een beroep in de militie moet echt bij je passen. Tijdens SVT merken jongeren al snel of deze wereld iets voor hen is en velen kiezen dus ook voor een hele andere richting.”


SVT niet verantwoordelijk
Mocht blijken dat de verdachten wel het SVT hebben gevolgd, denkt Van der Maas niet dat het traject moet worden aangepakt of de marine verantwoordelijk is. “Wij hebben slechts vijf maanden training gegeven aan hen. Wij kunnen daarna geen invloed uitoefenen op de keuzes die zij maken en kansen die zij krijgen. Dat is aan henzelf en de maatschappij. Een basisschool wordt ook niet verantwoordelijk gehouden voor personen die later verkeerde beslissingen nemen.”


Door Elisa Koek