Minister van Gezondheid Ben Whiteman, waarnemend inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg Joe Alcala en oud-inspecteur van Gezondheid Michael Mourillon

vlnr: Minister van Gezondheid Ben Whiteman, waarnemend inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg Joe Alcalá en oud-inspecteur van Gezondheidszorg Michael Mourillon

WILLEMSTAD – Cedric moest in augustus 2010 een kwaadaardige tumor operatief laten verwijderen. Als gevolg van die operatie leeft Cedric nu al drie jaar met maagklachten en een chronische alvleesklierontsteking. Hij en zijn vrouw Sasja deponeerden een klacht bij de Inspectie Gezondheidszorg omdat ze overtuigd zijn dat de operatie niet goed is uitgevoerd.

 
Met die klacht gebeurt niets. Ze willen weten waar ze aan toe zijn maar omdat de inspectie onderbezet is en de functie van Inspecteur Gezondheidszorg bovendien nog steeds vacant is, kreeg het echtpaar te horen dat de klacht voorlopig blijft liggen.

 
Na de operatie functioneerde de spijsvertering van Cedric slecht vanwege de aangebrachte maag-darm constructie en bleek een deel van zijn alvleesklier te zijn verwijderd. Hij heeft veel pijn en is dertig kilo afgevallen.

 
Alvleesklier
In november 2010 is het echtpaar afgereisd naar Colombia voor advies, later ook nog naar Cuba. Daar kregen ze te horen dat de hals van de alvleesklier was weggehaald. Sehos-chirurg Patrick Fa Si Oen die Cedric had geopereerd, beweert in zijn rapportage aan de inspectie op 7 maart 2013 dat hij zijn patiënt hierover had geïnformeerd. Cedric en zijn vrouw stellen dat ze tot aan hun bezoek aan Colombia, ruim drie maanden na de operatie, niets van het verwijderde stuk alvleesklier afwisten. Ook in de Sehos-verslagen die zijn toegezonden aan de huisarts, is niets terug te vinden over de ware omvang van de operatie.

 
Na de operatie heeft Cedric meerdere keren in het ziekenhuis gelegen met maag lekkage. Hij kan zijn werk niet meer aan. Via zijn werk wordt de behandeling in het buitenland voorlopig nog gedekt door de verzekering, maar dat gaat misschien stoppen, want voor zijn werk dreigt hij nu afgekeurd te worden. De kosten lopen alleen maar op. “We hebben speciale bedden moeten aanschaffen”, vertelt Sasja. Hij kan ‘s nachts niet plat liggen omdat hij als gevolg van de operatie continu oprispingen heeft waarbij overdag een onaangename geur, afkomstig uit de darmen, naar boven komt. “Ik schaam me hier erg voor”, zegt haar man zacht.

 
Na de operatie is zijn levensstijl drastisch veranderd. “Mijn grootste vraag is, waarom er zo’n vreemde maag-darm constructie is aangelegd”, zegt Sasja. “De dokters in Colombia en Cuba wisten niet wat ze zagen.”

 
Onaangeroerd
Toenmalige inspecteur van Gezondheidszorg Jan Huurman heeft in februari vorig jaar hun klacht in behandeling genomen, maar na zijn vertrek is het dossier onaangeroerd blijven liggen. “Na een recent bezoek aan de inspectie zijn we niet veel wijzer geworden. Na Huurman’s vertrek heeft niemand meer naar onze klacht gekeken en de inspectie kan geen inzicht geven wanneer er iemand mee aan de slag gaat. We kregen het advies een civiele zaak te beginnen”, zegt het echtpaar.

 
Waarnemend inspecteur-generaal van de Inspectie Gezondheidszorg Joe Alcalá erkent dat de behandeling van klachten erg achterloopt. “Nieuwe klachten tekenen we op en we proberen lopende klachten te behandelen. We zijn nog steeds bezig met de wervingsselectie voor een inspecteur van Gezondheidszorg.” Hij beaamt dat een civiele zaak een logische stap is voor patiënten. “Uit een medische tuchtzaak vloeit geen schadevergoeding. Een chirurg kan een berisping krijgen en er wordt een boete opgelegd. Dat geld gaat naar de staat.”

 
Stil
De huidige minister van Gezondheid, Ben Whiteman, wil niet reageren op de huidige situatie bij de inspectie. Hij werkte zelf jarenlang bij de inspectie en heeft aan het begin van zijn ministerschap Jan Huurman uit Nederland aangetrokken om de inspectie bij te staan. Maar nadat het contract van Huurman’s opvolger, Michael Mourillon, niet werd verlengd, is het stil bij de afdeling Inspectie Gezondheidszorg.

 
De namen van het echtpaar zijn om privacy-redenen gefingeerd