Raylison Martin was onderweg naar Schiphol toen zijn vader overleed op Curacao

Raylison Martin was onderweg naar Schiphol toen zijn vader overleed op Curaçao

Caribisch Netwerk brengt deze week een onderzoek naar gezondheidszorg, het ziekenhuis en het functioneren van Inspectie Gezondheidszorg op Curaçao. Vandaag deel één in een serie van vijf artikelen.

 
WILLEMSTAD – Raylison Martina was het niet eens met de geplande maagverkleiningsoperatie van zijn vader Julio. Die kampte al jaren met overgewicht en was vastbesloten zich te laten opereren in het Sehos. Drieëndertig dagen later overleed hij na heftige complicaties. Zoon Raylison was net onderweg naar Schiphol om naar Curaçao te vliegen.

 
Kort na het overlijden van Julio Martina zette de toenmalige inspecteur van Volksgezondheid Jan Huurman een stop op maagverkleiningoperaties. De familie van Martina vertrouwde de gang van zaken niet en diende een klacht in bij de inspectie. Een klacht waar na het vertrek van Huurman niets meer van gehoord is. “Ik wil gewoon een antwoord zodat wij verder kunnen met ons leven”, verzucht Raylison.

 
Lekkage
Vader Martina kwam op 8 januari op de operatietafel van dokter Berry en dokter Fa Si Oen terecht. Drie dagen later werd hij ontslagen. Een paar zeer pijnlijke weken stonden hem te wachten. Julio bezocht chirurg Berry meerdere malen met pijnklachten, maar werd elke keer naar huis gestuurd.

 
Op 4 februari werd de pijn ondraaglijk en Julio werd opgenomen in het ziekenhuis, waar bleek dat er sprake was van een lekkage door een poortbreuk; er kwam maagzuur en voedsel in zijn buikholte terecht. Na twee nieuwe operaties, overleed hij op 10 februari.

 
Julio Martina kon na de operatie niets meer zelf en leefde op vloeibaar voedsel. Toen hij uiteindelijk opnieuw werd opgenomen in het ziekenhuis, bleef zijn dochter dag en nacht bij hem in het ziekenhuis. “Het heeft een enorme impact gehad op onze familie. Mijn vader was 56 jaar oud en los van zijn overgewicht, was hij gezond. Als de dokter zijn klachten serieus had genomen, was hij nog in leven geweest.”

 
Inspectie
Raylison is teleurgesteld in het gebrekkige functioneren van de inspectie na het vertrek van Huurman. “Ik kan helaas alleen terecht bij de inspectie, en ik heb er geen vertrouwen meer in.” Met een brandbrief naar minister van Volksgezondheid Ben Whiteman, vlak voor het vertrek van Huurman, hoopte hij te voorkomen dat zijn klacht in de vergetelheid zou raken. Huurman had namelijk een conceptverslag opgesteld, maar is niet aan de eindconclusies toegekomen. “Tot onze schrik werd wel duidelijk dat het overlijden van mijn vader niet op zichzelf staat”, zegt Martina.

 
Opvallend in het verslag is dat de zus van Martina en de chirurg er verschillende versies op nahouden. De chirurg meldt dat de patiënt prima eet en passeert. Martina beweert dat haar vader enkel vloeibaar voedsel tot zich kon nemen. In het verslag wordt genoteerd dat de ‘poliklinische aantekeningen van de chirurg dermate beknopt zijn dat hieraan geen inhoudelijke betekenis kan worden gehecht.’

 
Brandbrief
Raylison: “Het is frustrerend dat minister Whiteman de brandbrief niet serieus heeft genomen, hij was notabene zelf inspecteur!” Martina heeft chirurg Berry nog niet persoonlijk aangesproken: “Ik heb daar bewust voor gekozen, het is te emotioneel.” Hij ziet het liefst dat Berry uit zijn functie wordt gezet en geen andere patiënten kan duperen.

Volgens Joe Alcalá is een enorm gebrek aan toezicht in het Sehos

Volgens Joe Alcalá is er een enorm gebrek aan toezicht in het Sehos

 
Vraagtekens
Volgens waarnemend inspecteur-generaal Joe Alcalá worden er al tien jaar maagverkleiningsoperaties uitgevoerd op Curaçao. De stop op deze operaties is onlangs voor de derde keer verlengd. “Er zijn veel vragen of de operaties uitgevoerd zijn volgens de internationale regels. Daarvoor heb je een goede registratie nodig. Het is bekend dat er complicaties en sterfgevallen zijn.” Volgens Alcalá introduceert een chirurg zelf een nieuwe operatie in het ziekenhuis. “Ze zijn hier verantwoordelijk voor, en het ziekenhuis is er om toezicht te houden of dit correct gebeurt.”

 
Toezicht
Over de klacht van Martin kan Alcalá niets zeggen. Hij weet niet of de klacht al doorgestuurd is aan het medische tuchtcollege maar als dat zo is had de familie ingelicht moeten worden. Alcalá geeft toe dat er klachten liggen bij de inspectie die ouder zijn dan een jaar.“We zijn al jaren onderbezet. De inspectie is nu bezig met het werven van een inspecteur Gezondheid en adjunct-inspecteur.” Dat gaat nog zes tot acht weken in beslag nemen. Het liefst wil Alcalá zich richten op toezicht houden. “De inspectie is er niet alleen om klachten in behandeling te nemen maar ook om toezicht te houden en onderzoek te doen. Daar is een enorm gebrek aan de afgelopen jaren.”

 
Morgen deel twee: Medische klachten vaak verzwegen door angstcultuur