Nieuwe inspecteur van Gezondheidszorg Gersji Rodrigues Pereira - foto: Tico Vos

Nieuwe inspecteur van Gezondheidszorg Gersji Rodrigues Pereira – foto: Tico Vos

WILLEMSTAD – Curaçao heeft na anderhalf jaar wachten een nieuwe inspecteur van Gezondheidszorg: Gersji Rodrigues Pereira. De Nederlandse arts is zich bewust van de erfenis waar hij mee te maken krijgt. De inspectie Gezondheidszorg ligt onder vuur, klachtbehandeling laat door onderbezetting lang op zich wachten en het Sint Elisabeth Hospitaal zwemt in controverse. Vooral de chirurgen lijken er te kunnen doen en laten wat ze willen.

Rodrigues Pereira zegt ervaring te hebben met instanties die onder vuur liggen. Hij was eerder bestuursvoorzitter van de IJsselmeerziekenhuizen, waar hij in 2008 aftrad wegens falend beleid in de klinieken van Lelystad en Emmeloord. “Ik weet hoe het is om aan het roer te staan van een zeer problematisch ziekenhuis met financiële problemen en slecht onderhouden OK’s.”

Rodrigues Pereira zegt zelf dat het hem destijds niet gelukt is om de ziekenhuizen duurzaam op de rails te krijgen en trad in overleg met de Raad van Toezicht af. Dat verleden heeft hij gedeeld met minister Ben Whiteman van Gezondheid, die maandag een decreet heeft getekend voor zijn aanstelling. “Ik ben daar heel open over”, zegt Rodrigues Pereira.

St. Maarten Medical Center
Die openheid heeft hem overigens eerder parten gespeeld; zijn aanstelling als directeur in 2013 van de St. Maarten Medical Center viel in het water na protest van personeelsleden en de vakbond.

Toch wil hij het pad van transparantie blijven bewandelen en open communicatie met de pers hebben, iets wat zijn voorganger, Jan Huurman, de nek omdraaide. “Ik vind het belangrijk dat de burgers op de hoogte worden gehouden van de kwaliteit van zorg die geleverd wordt. Onderdeel daarvan is dat klachten serieus genomen worden en dat die op een redelijke termijn worden afgehandeld, waarna burgers ingelicht moeten worden.”

Rodrigues Pereira is al een aantal maanden af en aan op Curaçao om verschillende projecten voor het ministerie van Gezondheid uit te voeren. “Openheid is belangrijk; Curaçao is een kleine gemeenschap. Iedereen kent iedereen. Mensen die een klacht indienen die afgehandeld wordt stimuleert anderen om klachten te melden. De overheid heeft de plicht om voor goede gezondheidszorg te zorgen en dat moeten we laten zien aan de gemeenschap.” De nieuwe inspecteur voegt daar wel aan toe dat het niet de bedoeling is om mensen ‘op te knopen’.

Maandag begint Rodrigues Pereira aan zijn nieuwe taak. Hij is bewust van alle verhalen in de media over klachten die niet afgehandeld worden en de slechte reputatie van het Sehos. Waar hij gaat beginnen, zal hij volgende week weten. “Eerst moet er overlegd worden met de inspecteur-generaal uiteraard. Door mijn eerdere projecten bij het ministerie ben ik meerdere keren in het ziekenhuis geweest. Ik heb gezien hoe het ziekenhuis erbij staat en de problemen die er zijn met de nieuwbouw”, zegt hij.

Lelijk eendje
“We moeten roeien met de riemen die we hebben. Dit was ook het geval in Nederland: de IJsselmeerziekenhuizen waren het lelijke eendje onder de ziekenhuizen en stonden al jaren in de belangstelling van de media. Ik weet als geen ander hoe lastig het is om hiermee te dealen. Het belangrijkste wat ik meeneem uit die werkervaring is dat ik goed weet op welke punten ik het meest moet letten.”

Door Leoni Leidel-Schenk