Ex-studenten bij een bijeenkomst van de Marilyn Alcalá Wallé Foundation

Ex-studenten bij een bijeenkomst van de Marilyn Alcalá-Wallé Foundation

WILLEMSTAD – Meerdere ex-studenten zitten tot hun nek in de geldproblemen door de schuld die zij bij DUO en/of bij Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) hebben opgebouwd. Doordat de organisaties nauwelijks samenwerken en de communicatie met DUO moeizaam is, moeten sommigen veel meer betalen dan zij kunnen.

 
Stichting Marilyn Alcala-Wallé wil dat de Nederlandse Wet Sanering Natuurlijk Personen ook op Curaçao in het leven wordt geroepen. “Hierdoor kunnen niet alleen bedrijven, maar ook personen failliet worden verklaard.”

Elisa Koek in gesprek met Marilyn Alcala-Wallé

Schone lei
“Een ex-student met een hoge schuld kan op Curaçao niets meer: geen huis kopen of een eigen bedrijf beginnen”, vertelt Wallé. Door het invoeren van de Wet Sanering Natuurlijke Personen zou een student die diep in de schulden zit een aantal jaren kunnen betalen, waarna hij met een schone lei begint.


Sinds begin dit jaar is Hensley Koeiman betrokken bij de stichting. Alcala-Wallé hoopt dat hij kan helpen bij het invoeren van deze wet. “Koeiman kan het aankaarten in het parlement en hen motiveren om beslissingen te nemen in verband met de studieschulden.”


De beslissingen laten zowel in Nederland als Curaçao op zich wachten. “DUO kent de verhalen van de studenten en is bereid om oplossingen te zoeken. Zij wachten alleen nog op de inbreng van de Curaçaose minister van Onderwijs.”


Wachten op minister van Onderwijs
DUO en de ex-minister van Onderwijs Rubia Bitorina kwamen in augustus al tot een gezamenlijk standpunt. Bitorina trad af en werd vervangen door interim minister en premier Ivar Asjes. Sinds vorige maand heeft Curaçao Irene Dick als minister van Onderwijs.


Door Elisa Koek