Eén van de vele coffeeshops in Rotterdam waar bursalen wiet kunnen kopen.

Eén van de vele coffeeshops in Rotterdam waar bursalen wiet kunnen kopen.

ROTTERDAM – Curaçaose studenten die in Nederland softdrugs gebruiken halen allerlei trucjes uit om het geheim te houden. Vooral voor hun ouders die op Curaçao zitten, blijkt uit onderzoek van Najola Martina. De criminologe vreest dat het taboe rondom softdrugs problemen kan opleveren onder de bursalen.

Ze geven ook niet graag toe dat ze er soms tot honderd euro per maand aan uitgeven (240 gulden). Ze gaan volgens de criminologe ‘heel ver’ in het geheimhouden: “Sommigen bouwen weken voordat ze op vakantie naar Curaçao gaan hun drugsgebruik af, zodat ze op het eiland geen afkickverschijnselen vertonen. Als ouders of familie bij hen in Nederland op bezoek komen, wordt hun voorraad bij vrienden bewaard en er wordt niet meer thuis geblowd.”

Een reportage door John Samson

Als ouders met hun kind in Nederland willen skypen, dan wordt het gesprek vaak afgewezen als ze al geblowd hebben. Andere trucjes die de respondenten aangeven zijn het gebruik van oogdruppels, kauwgom en parfum.

Uit het onderzoek blijkt dat óók de hbo- en wo-studenten die openlijk toegeven softdrugs te gebruiken, het gebruik ervan blijven verdoezelen: “Ze camoufleren hun drugsgebruik uit respect voor de ouders en om vooral hun moeder niet te teleur te stellen of pijn te doen”, stelt Martina. Sommige studenten gebruiken de gezondheid van hun ouders als excuus. Waar ze echt bang voor zijn is dat ze een stempel opgeplakt krijgen, dat ze een drogadikto of chòler (drugsverslaafde) zijn.

‘Zorgwekkend’
Het is een kwalitatief onderzoek en daarom wil Martina geen harde conclusies trekken. De criminologe maakt zich wel zorgen over dat studenten aangeven dat zij het heel moeilijk vinden om hulp te vragen wanneer dat nodig is. “Het zijn vaak de jongeren die al vanaf Curaçao softdrugs gebruiken, waar we het om gaat. Degenen die pas in Nederland met softdrugs experimenteren, stoppen meestal daar vanzelf mee”, aldus Martina.

Ze pleit voor meer onderzoek en cijfers als het gaat om de groep Curaçaose studenten in Nederland: “Curaçaose studenten verdwijnen heel snel in de statistieken en er wordt eigenlijk alleen gekeken naar de groep die crimineel bezig is.”

Voor het eerst
Veel ouders op het eiland denken dat hun kinderen pas in Nederland voor het eerst met softdrugs in aanraking komen. Het onderzoek van Martina wijst anders uit: “Ouders hebben het idee dat Nederland een soort free-for-all is. De meeste jongeren gebruiken juist op Curaçao voor het eerst softdrugs en het zijn meestal ook deze jongeren die dat in Nederland voortzetten.”

Taboe
“We hebben een schaamte- en zwijgcultuur. Als mensen weten dat je drugs gebruikt, is het horen zien en zwijgen. En dat helpt deze jongeren het ook zo geheim te houden”, zegt Martina. Een positief puntje is dat de respondenten aangeven dat het taboe op Curaçao bespreekbaar aan het worden is.

Door John Samson