Cedric Soleana met zijn vrouw  - foto: Jamila Baaziz

Cedric Soleana met zijn vrouw – foto: Jamila Baaziz

KRALENDIJK/DEN HAAG – Het vonnis in de rechtszaak over de mishandeling van Cedric Soleana is niet in het voordeel van het slachtoffer. De rechtbank heeft een rapport van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) laten meewegen in haar oordeel.

 
De dader Ricardo Meriño kreeg een voorwaardelijke straf van vijf maanden en een proeftijd van drie jaar. De voorwaarde is dat hij tweehonderd uur arbeid moet verrichten ten behoeve van de Bonairiaanse gemeenschap. Soleana vroeg om een schadevergoeding van 12.523 dollar. Maar het bedrag werd niet toegewezen. Hij moet volgens de rechter via een civiele procedure zijn recht halen.

 
Teleurstelling
Cedric Soleana voelt geen teleurstelling, zijn familie wel. “Ik had niet anders verwacht van ons justitieel systeem.” Soleana weet vooralsnog niet of hij in hoger beroep gaat en of hij een civiele procedure start. “Ik heb zin om alles te laten zoals het is. Tijd is de beste leermeester.”

 
Volgens rechter Joop Drop is er geen bewijs dat het zinloos geweld tegen Soleana de ernstige gezondheidsproblemen heeft veroorzaakt. De rechter baseert zijn vonnis op een rapport van het NFI. Soleana: “Ik heb nooit te maken gehad met het NFI. Ze hebben hun rapport opgesteld op basis van informatie van de ziekenhuizen op Bonaire en in Colombia.”

 
High-kick
Meriño schopte Soleana met een ‘high-kick’ in het gezicht na een softbalwedstrijd op 13 oktober 2012. Met verwondingen aan zijn hoofd en in zijn gezicht als gevolg. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft Meriño aanvankelijk aangeklaagd voor zware mishandeling. Het rapport van het NFI heeft het OM de primaire beschuldiging doen verzachten. Meriño werd daarna beschuldigd van poging tot zware mishandeling. Volgens het NFI kunnen de gezondheidsproblemen van Soleana niet herleid worden naar de mishandeling op het softbalveld.

 
Officier van Justitie Henry Hambeukers legde tijdens zijn requisitoir uit dat om de verdachte te beschuldigen van ernstig lichamelijke mishandeling, het duidelijk voor moet zijn dat er een relatie bestaat tussen het geweld en de huidige gezondheidssituatie van Soleana. Hambeukers: “Daarom hebben we hulp gevraagd van deskundigen. Het resultaat van het onderzoek van het NFI is zwaar voor Soleana en zijn familie. Maar wetenschappelijk gezien kan niet vastgesteld worden dat zijn huidige situatie een gevolg is van de mishandeling vorig jaar.”

 
Voedselbank
Soleana vindt de resultaten van het NFI vreemd. “Vóór 13 oktober had ik geen enkele lichamelijke beperking. Het NFI zegt dat de schop in mijn gezicht geen relatie heeft met mijn rug. Maar mijn leven en die van mijn gezin is drastisch veranderd. Ik ben in Nederland om te herstellen. Ik ben afhankelijk van de voedselbank en de koop tweedehandskleding.”

 
Hij wil dat ‘het boek’ rondom het zinloos geweld tegen hem sluit. “Sommige dingen in het leven begrijp je niet. Alleen God weet alles. Hij weet waarom dit is gebeurd. Hij heeft mij de kracht gegeven om mijn leven anders te bekijken. Ik blijf strijden om de barrières van deze tragedie te boven te komen en weer de ‘oude’ Cedric te worden.”

 
Door Belkis Osepa