Willem-Alexander en Maxima staan demonstraties te wachten op Bonaire - foto: Belkis Osepa

Willem-Alexander en Máxima staan demonstraties te wachten op Bonaire – foto: Belkis Osepa

KRALENDIJK – Het koningsbezoek aan Bonaire zal spannender verlopen dan op Saba en Statia, de twee andere gemeenten van Nederland. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima kunnen twee demonstraties tegemoet zien.

 
Twee jaar terug was dat ook het geval tijdens het laatste koninklijk bezoek met toen nog koningin Beatrix. Willem-Alexander heeft toen beloofd om bij het eerstvolgende bezoek met de groep bezorgde Bonairianen te spreken of er vorderingen zijn geboekt.

Een reportage van Belkis Osepa

Borden
Voorzitter James Finies van de Stichting Nos ke Boneiru Bèk (we willen Bonaire terug) is tot gisteravond laat samen met andere demonstranten bezig geweest met het schrijven van de protestborden. De borden zijn voor het bezoek van het koningspaar op het Wilhelminaplein in Kralendijk.

Foto: Belkis Osepa

Foto: Belkis Osepa

“Het is een vreedzame demonstratie”, zegt Glenda Emerenciana, terwijl ze geconcentreerd doorwerkt. “We gaan niets doen dat beledigend is naar de koning toe. We gaan ons netjes gedragen. We willen een legaal referendum. We moeten de aandacht eisen, want onze bestuurders doen dat niet voor ons.”

 
Telefoontje
Finies benadrukt dat het belangrijk is om het koningspaar te laten weten dat Bonairianen sinds 10-10-10 niet tevreden zijn. De armoede op het eiland moet volgens hem onder de aandacht van de koning. “We willen dat de koning begrip toont, want onze bestuurders tonen geen begrip. Rutte zei laatst spottend: als jullie uit het Koninkrijk willen, geef ons een telefoontje. Dat is niet premierwaardig.”

 
De bezorgde Bonairianen, verenigd in verschillende groepen zowel op het eiland als in Nederland willen één ding: een legaal referendum. “We hebben het recht op emancipatie. We hebben het recht om onze eigen toekomst in eigen handen te nemen.”
In 2011 stonden de gebroeders Cedric en Eric Soleana zij aan zij Willem-Alexander te woord. Cedric Soleana is tijdelijk in Nederland voor behandeling na ernstige verwondingen na zinloos geweld vorig jaar oktober. Eric zal zaterdag alleen Willem-Alexander het handje schudden. Hij heeft een uitnodiging gekregen voor een ontmoeting met het koningspaar.

 
Puinhoop
Eric Soleana is ervan bewust dat de boodschap die hij heeft over de vorderingen op het eiland dezelfde is als twee jaar terug. “Inderdaad. Nog steeds zitten we in een puinhoop. We hebben nieuwe scholen, een nieuwe gevangenis en nieuwe huizen. Maar ze zijn onbetaalbaar. De mensen hebben geen geld om een eigen huis te kopen of te bouwen. De armoede is met de dag erger geworden.”

 
Broer
Soleana wil Willem-Alexander aanspreken op zijn ‘familieband’ met de eilanden. “Ik weet dat hij politiek gezien niet veel kan doen en zeggen. Maar ik zie hem als een broer nu. Daarom zeg ik hem: toon ons uw broederhart. Dat zal heel veel betekenen. We willen dat Bonairianen een beter leven hebben. Ze moeten zelf kunnen kiezen wat ze willen. Daarom willen we een eerlijk en oprecht referendum.”

 
Door Belkis Osepa