Minister Plasterk met Sarah Wescot-Williams - foto: Suzanne Koelega

Minister Plasterk met Sarah Wescot-Williams – foto: Suzanne Koelega

DEN HAAG – De regering van Sint Maarten is druk bezig met het samenstellen van een groep  ‘onafhankelijke personen met aanzien en een goede reputatie in het Koninkrijk’ voor het uitvoeren van een integriteitsonderzoek in het land.

Dit onderzoek, dat quick scan genoemd wordt en binnen zes maanden afgerond moet zijn, gaat snel van start, zegt premier Sarah Wescot-Williams.

Sarah Wescot-Williams in gesprek met Jamila Baaziz

Op Sint Maarten vinden de komende tijd drie integriteitsonderzoeken plaats: de quick scan in opdracht van Sint Maarten, een langer lopend onderzoek door Transparency International in opdracht van Sint Maarten en het integriteitsonderzoek dat door Nederland is opgelegd.

Overeenkomsten
Wescot-Williams vindt dat het onderzoek vanuit de regering van Sint Maarten flink wat inhoudelijke overeenkomsten heeft met het integriteitsonderzoek dat is opgelegd door Nederland. De instructie vanuit Nederland betwist Wescot-Williams nog steeds: “Wij denken echt dat het Reglement van Orde verkeerd is gebruikt en wachten hierover het advies van de Raad van State af wat wij gevraagd hebben.” Wescot-Williams bezocht gisteren in Nederland Piet Hein Donner, vice-voorzitter van de Raad van State, maar hij kon nog niks zeggen over dit advies.

Een dag eerder sprak de premier met minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties. Ze vindt het belangrijk om – ondanks de meningsverschillen tussen Sint Maarten en Nederland – met elkaar te blijven communiceren: “Het is niet altijd even leuk om aan tafel te zitten en vervelende zaken te bespreken, maar je moet meningsverschillen met elkaar kunnen hebben zonder dat de deur meteen dicht gaat.” Ze noemt de sfeer waarin de gesprekken plaatsvinden ‘niet slecht’.

Afwachten
Hoewel er nu veel aandacht uitgaat naar het onderwerp integriteit is Wescot-Williams, wacht de premier rustig de resultaten van de onderzoeken af om daar conclusies uit te kunnen trekken voor de toekomst van het land: “Het gaat niet om wat er gebeurd is, dat is een momentopname waar mooie en minder mooie dingen naar voren zullen komen. Het gaat erom wat we kunnen doen om het in de toekomst beter te doen.”

Ondertussen is het land ook volop bezig met andere ontwikkelingen, zoals armoedebestrijding en de begroting voor 2014. Wescot-Williams: “Dat laatste is een zaak die veel energie nodig heeft. We willen dit keer echt voor het eind van 2013 een goedgekeurde begroting voor 2014 hebben. Dat zou voor Sint Maarten al een hele stap zijn.”

Koninkrijksconferentie
Om de samenwerking in het Koninkrijk in gang te houden hoopt Wescot-Williams dat er snel weer een overleg komt tussen de ministers-presidenten van de landen in het Koninkrijk. En ze vindt het hoog tijd voor een volgende Koninkrijksconferentie: “Het is altijd goed om elkaar weer te spreken.”

Beluister hier het interview met Sarah Wescot-Williams in Dichtbij Nederland van 15 oktober.

Door Jamila Baaziz