Minister Plasterk direct na de Rijksministerraad - foto: Jamila Baaziz

Minister Plasterk direct na de Rijksministerraad – foto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – De nieuwe regering van Sint Maarten kan voorlopig nog niet van start. De gouverneur van Sint Maarten moet verplicht eerst onderzoek doen naar de integriteit van het nieuwe kabinet van Sint Maarten voor hij akkoord gaat met hun benoeming. Dat heeft de Rijksministerraad vandaag besloten door een aanwijzing te geven aan het land.

Gouverneur Eugene Holiday moet daarbij gebruik maken van experts vanuit Nederland, die voor hem geselecteerd worden door minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties. Dit betekent een zware screening voor de ministers.

Minister Plasterk over tweede aanwijzing voor Sint Maarten (bijdrage: Jamila Baaziz)

Deze aanwijzing is de tweede voor Sint Maarten in korte tijd en is een vervolg op de eerste aanwijzing. Holiday werd toen gedwongen de integriteit van het bestuur in het land onafhankelijk te laten onderzoeken. De uitkomst van dit onderzoek was dat vriendjespolitiek en belangenverstrengeling een groot probleem zijn in het land en dat ambtenaren tegengewerkt worden door politici. Plasterk zegt daarom nu geen andere keus te hebben: “Het is cruciaal dat de integriteit van de mensen die worden aangesteld vaststaat.”

Heyliger
Plasterk ontkent dat de aanwijzing is gegeven om te voorkomen dat de omstreden Theo Heyliger premier wordt van Sint Maarten. “Er moet zekerheid zijn over de integriteit van alle bewindspersonen.” Plasterk zegt echter ook dat de screening verdergaat dan alleen bekijken of personen strafbare feiten gepleegd hebben: “Het moet echt gewaarborgd zijn dat ook na benoeming geen problemen kunnen ontstaan.”

Eigen oplossing
Het was volgens Plasterk geen optie dat Sint Maarten zelf de screening van de ministers afhandelt op de wijze die Nederland graag wil. “Ik heb hierover contact gehad met de demissionaire premier Sarah Wescot-Williams. Maar zij zag geen mogelijkheid iets vergelijkbaars te doen. Ik had liever gewild dat Sint Maarten het zelf zou doen, maar heb haar gewaarschuwd dat anders de rijksministerraad dit zou besluiten.”

door Jamila Baaziz