Minister Plasterk na de Rijksministerraad - archieffoto: Jamila Baaziz

Minister Plasterk na de Rijksministerraad – archieffoto: Jamila Baaziz

DEN HAAG – Ambtenaren van het ministerie van Koninkrijksrelaties reizen volgende week naar Sint Maarten om een start te maken met het ‘invullen van het actieplan integriteit’.

Dat zegt minister Ronald Plasterk vandaag na afloop van de Rijksministerraad: “Het actieplan is besproken in de Rijksministerraad en de bedoeling is nu het in samenspraak en met consensus in te vullen.”

Minister Plasterk over Sint Maarten en Aruba (bijdrage: Jamila Baaziz)

Daarmee is een nieuwe aanwijzing voor Sint Maarten voor nu van de baan. Plasterk waarschuwt wel dat er nog voor het eind van dit jaar ‘stappen gezet moeten zijn’ op Sint Maarten. Dat betekent dat binnen enkele weken al duidelijke vorderingen zichtbaar moeten zijn. “Er is geen misverstand over dat dit echt moet gebeuren. Er is een tijdpad vastgelegd.”

Over de opgelegde Nederlandse hulp bij het screeningsproces van de Sint Maartense kandidaat-ministers doet Plasterk geen mededelingen: “Dat proces is de gouverneur aan het doorlopen.”

Aruba
Over de financiën van Aruba is Plasterk ‘vol hoop’. Het land heeft inmiddels een aangepaste begroting naar de Staten gestuurd. Daarna is het wachten op het ondertekenen van de begroting door de gouverneur van Aruba, zodat de aanwijzing die het land kreeg van Nederland is uitgevoerd. De minister hoopt ook in dit geval een nieuwe aanwijzing te kunnen voorkomen. Maar, zegt hij: “De tijd begint wel te dringen, want het gaat om de begroting van 2014.”

door Jamila Baaziz